Dr Gianina Brașoveanu: Infertilitatea poate fi cauzată de afecțiuni ginecologice netratate. Iată care sunt acestea

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dr Gianina Brașoveanu a explicat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, că din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu dificultăți în conceperea unui copil. Una dintre cauze poate fi netratarea unor afecțiuni ginecologice.  Iată care sunt acestea: 

Dr Gianina Brașoveanu, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare în reproducere umană asistată, a dezvăluit, EXCLUSIV LA DC MEDICAL, că „din ce în ce mai des cuplurile se confruntă cu dificultatea conceperii unui copil. 85 % din femei rămân gravide în primul an, dacă au contact sexual neprotejat. Se știe că unul din șase cupluri are probleme de fertilitate. Cauzele sunt multiple: vârsta maternă mai mare de 35 de ani, greutatea prea mare sau prea mică, stresul, cauze medicale (afecțiuni ginecologice netratate)”. 

Afecțiuni vinovate de infertilitate

Iată care sunt afecțiunile care duc la infertilitate: 

Una dintre cele mai frecvente cauze care produce infertilitatea sunt bolile cu transmitere sexuală și aici, mă refer la infecțiile cu Chlamydia, gonoreea, boala inflamatorie pelvină. Aceste bacterii pot produce obstrucția trompelor uterine. După cum știm, copilul se formează în treimea externă a trompei iar dacă aceasta este înfundată probabilitatea de a rămâne gravidă, pe cale naturală, este foarte mică. Exista diferite teste prin care putem depista aceste infecții. În cazul Chlamydiei se pot determina anticorpii IgA, care ne arată o infecție activă, Ig M— o infecție recenta și IgG, — o infecție veche. Pentru gonoree, testul din secreția cervicala (de la nivelul colului uterin) este concludent. Depistate la timp, aceste infecții pot fi tratate. De multe ori însă că ele trec neobservate de către pacientă și adresabilitatea către medic este făcută târziu. Cuplul observă că timpul trece iar conceperea unui copil este dificilă și atunci ajung la medicul specialist.

O altă patologie care duce la infertilitate, dacă nu este tratată corespunzător, este sindromul ovarele micropolichistice. Pacientele prezintă menstre neregulate (de obicei cu întârzieri de peste 35 zile), hirsutism (pilozitate în exces la nivelul fetei), acnee persistentă severă etc. Factorii care contribuie la apariția acestui sindrom sunt: insulina în exces, inflamația, excesul de androgeni, ereditatea. Pacienta prezintă infertilitate prin „blocarea”ovulației , din cauza apariției multiplelor microchisturi (sub 1 cm ecografic).

De multe ori pacientele prezintă menstre prelungite, și /sau sângerări (metroragii) între menstre, care împiedică apariția unei sarcini. La examenul ginecologic se constată existența unor fibroame, polipi. În funcție de mărimea, localizarea lor se decide tratamentul, care poate fi conservator sau nu. Existența acestor formațiuni, poate duce la infertilitate, prin împiedicarea implantării embrionului în cavitatea uterină.

Alte cauze care duc la infertilitate, în lipsa unui tratament sunt sinechia uterina (apărută de obicei în urma unui curetaj), montarea steriletului la femei care nu au născut, malformații uterine. Aici intervenția chirurgicală, ajuta la creșterea șanselor de a avea un copil.

Nu în ultimul rând, endometrioza, este o boală ce produce infertilitate. Endometrioza înseamnă implantarea, creșterea, țesutului care se afla în interiorul uterului (endometru) în afara lui, cel mai frecvent pe ovare, trompe, vagin, intestine, peritoneu (o membrana care căptușește pelvisul). Acest țesut (ectopic) se comportă ca cel normal (endometru) și atunci sângerează la fiecare ciclu menstrual. De exemplu, la nivelul ovarului, se pot forma chisturi care cresc, irită zonele învecinate, determinând benzi de țesut fibros (aderente) și lipirea organelor învecinate. Astfel, endometrioza produce durere iar trompele se pot obstrua și apar dificultăți în obținerea unei sarcini pe cale naturală.

Endometrioza este una din cauzele principale de infertilitate. În funcție de extensia și gravitarea afectării ei se stabilește tratamentul care poate fi medicamentos sau chirurgical. Recomandarea este ca femeia cu endometrioză să nu amâne conceperea unui copil.

Toate aceste afecțiuni, nedepistate și netratate la timp, duc la infertilitate. Nu de puține ori, după ce s-au epuizat diferite proceduri pentru obținerea unei sarcini, se recurge la inseminare artificială și fertilizare in vitro”, a explicat Dr Gianina Brașoveanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel