„Avem o strategie de vaccinare în care sunt prevăzute cele trei etape. Prima etapă este cea adresată personalului medical și personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populația la risc și persoanele care definesc activități esențiale și în etapa a treia vorbim de vaccinarea populației generale. Din acest punct de vedere, astăzi, în prima zi de Crăciun se concretizează speranța noastră că vom avea, în sfârșit, o modalitate sigură, eficientă și rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viața poate unora pentru totdeauna”, a explicat dr Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul a subliniat că această strategie este la fel ca în orice altă țară din Uniunea Europeană și a precizat că prima persoană vaccinată va fi din rândul personalului medical.
„Este această persoană stabilită. O s-o aflați la momentul în care va fi vaccinată”, a menționat dr. Valeriu Gheorghiță.
„Astăzi suntem martorii unui progres științific, unui progres medical, prin care un vaccin a dovedit că îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și de eficacitate. (...) Mă bucur să constat că există atât interes pe tema vaccinării COVID-19, mă bucur că există dezbatere publică legată de acest subiect. Toate aceste lucruri ne obligă și ne motivează să asigurăm o demarare a campaniei de vaccinare în condiții cât se poate de sigure împreună cu grupul de experți pe care îl coordonez. Toate aceste activități sunt perfect sincronizate și în acord cu ceea ce se întâmplă în restul țărilor membre al Uniunii Europene. Este un efort logistic fără precedent pe care l-am organizat. Suntem pregătiți să demarăm campania de vaccinare împotriva COVID-19 în condiții de siguranță, într-un mediu favorabil, într-un mediu de normalitate, pentru ca fiecare cetățean, în final, să aibă acces la vaccinare în momentul în care își va dori acest lucru”, a arătat dr. Gheorghiță.
Medicul militar a menționat că o campanie de informare referitoare la necesitatea vaccinării împotriva COVID-19 a început deja.
„Știm de platforma națională de informare vaccinare-covid.gov.ro. Există de asemenea o pagină de socializare, o pagină de Facebook, oficială, există un canal YouToube, au fost distribuite în țară peste un milion de afișe și pliante pentru a fi la îndemâna tuturor, pentru a fi expuse în locurile frecvent vizitate de fiecare om în parte, așa încât să ajungem cu mesajul nostru la fiecare cetățean, chiar acolo unde informațiile ajung mai greu. (...) Încă ne aflăm în pandemie, încă sunt mii de persoane confirmate în fiecare zi, avem, din păcate, un număr mare de pacienți în secțiile de terapie intensivă, iar din acest punct de vedere este extrem de important să continuăm respectarea măsurilor de prevenție tocmai pentru noi, pentru cei dragi nouă, pentru binele comunității și pentru a asigura protecția fiecărui cetățean”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Dr. Valeriu Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, care au ajuns în România, vineri, pe cale terestră, au fost aduse cu un camion special care a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.
Coordonatorul Campaniei de vaccinare anti COVID-19 a explicat că România face parte dintr-un contract încheiat de Comisia Europeană cu șase companii producătoare, „tocmai pentru a avea un portofoliu mai larg și a crește șansa ca în final populația să aibă acces la unul sau mai multe vaccinuri care să îndeplinească toate criteriile: siguranță, calitate și eficacitate".
„Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au aderat la acest contract unic încheiat de Comisia Europeană", a adăugat Gheorghiță.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a menționat că a fost mult mai ușor pentru UE să negocieze "ca o entitate", decât să negocieze fiecare țară separat.
"Puterea negocierii și de a găsi soluții era mult mai mare și asta a permis să țintească mai multe vaccinuri și să aștepte care va fi primul vaccin care va ieși să putem să-l primim. Dacă România negocia separat, cu siguranță nu avea succesul pe care l-a avut UE negociind ca o entitate pentru toate statele membre. (...) Decizia de a intra în acest mecanism a fost una corectă", a mai spus Raed Arafat.
Șeful DSU a arătat că mașina cu vaccinurile, însoțită de echipaje de la Poliție și Jandarmerie, ajunge sâmbătă la Institutul "Cantacuzino" din București, unde vor fi depozitate la minus 80 de grade.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" a fost desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.
Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19:
- Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" București
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș" București, inclusiv secția externă modulară Pipera
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș" Craiova
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași
- Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Rușdea" Baia Mare
- Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș" Timișoara, inclusiv secția exterioară a acestui spital - secția clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.