Dr Gabriel Tatu-Chițoiu: Oamenilor nu le e frică de bolile cardiovasculare, ci de cancer și reumatism

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Gabriel Tatu-Chițoiu
Dr Gabriel Tatu-Chițoiu

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a explicat, la Dezbaterea „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte”, organizată astăzi de DC MEDIA GROUP, că bolile cardiovasculare ar trebui privite cu seriozitate de toți factorii implicați în sănătatea din România și că oamenii ar trebui conștientizați de pericolul mortal al acestor afecțiuni și educați ca să controleze factorii de risc care duc la apariția lor.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog, fost președinte al Societății Române de Cardiologie și reprezentant al Fundației Române a Inimii, a explicat, la Dezbaterea „Prevenția în Sănătate. De la deziderat la fapte", organizată astăzi de DC MEDIA GROUP, că ar trebui ca toate entitățile din viața publică, inclusiv mass-media, să se concentreze pe promovarea prevenției și reducerii riscului acestor boli cardiovasculare.

Ținta prevenției, bolile cardiovasculare

„Oamenilor nu le e frică deloc de bolile cardiovasculare, de infarct, de accident vascular cerebral, le e frică de cancer, de reumatism și de hepatită. (...) Dar bolile cardiovasculare omoară de două ori mai mulți oameni decât toate celelalte boli la un loc, și de trei ori mai mult decât cancerul. Deci e clar că principala țintă în prevenția din România trebuie să fie bolile cardiovasculare. Interesul pentru bolile cardiovasculare este, însă, absolut marginal. Este unul dintre paradoxurile de la noi, toată lumea se uită în direcții greșite, iar bolile cardiovasculare sunt în spatele lor", a explicat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Principalul lucru, în orice direcție te-ai uita, este conștientizarea dimensiunii reale a problemei a arătat expertul.

„Toată lumea este mândră de programul de infarct, dar acest program a apărut după 15 ani de eforturi pe care le-am făcut noi ca și Societate Română de Cardiologie, am strâns date 15 ani pe Registrul Național de Infarct (...) iar programul a început în momentul în care s-a conștientizat exact care e problema. În acest context, Societatea Română de Cardiologie și-a schimbat strategia în 2014, a plecat mai mult spre stradă, dincolo de preocupările sale strict academice - științifice. Am ajuns la concluzia că degeaba știm să facem foarte multe congrese și reuniuni științifice dacă problema de sănătate cardiovasculară în România rămâne aceeași. Și acesta este motivul pentru care ne-am făcut un program propriu, care se numește Cardiologie aplicată, și care este îndreptată special către public, și acest program are drept țintă în special prevenția primară", a arătat Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Tratăm boli la vârste la care n-ar trebui să apară

Partea proastă, în România, este că nu se face prevenție primară, ci mai mult cea secundară. Adică tratăm boli ca să nu ajungă la complicații sau deces, în loc să prevenim apariția lor. Iar prevenție înseamnă, de fapt, decâr să controlezi patru mari factori de risc.

„Noi vorbim de prevenția secundară, de banii care se cheltuie pentru diverse boli, dar nu trebuie să uităm faptul că tot acest efort pe care-l facem noi este de a trata niște eșecuri bologice, care înseamnă infarct la vârsta de 30-35 de ani, 40 de ani, oameni care ies din activitatea lor pentru faptul că nu au fost educați, nu au știut să prevină acest lucru. Și atunci, în concepția noastră, tot efortul care ar trebui să fie în momentul de față, este cam în felul următor: bolile cardiovasculare sunt principala problemă, dar conștientizarea acestor boli cardiovasculare lipsește; populația tânără trebuie să fie principala țintă pentru educarea lor în prevenția primară; iar prevenția primară nu înseamnă decât pur și simplu combaterea și conștientizarea celor patru factori de risc – pentru fumat noi am făcut eforturi pe care le cunoașteți, pe hipertensiune arterială este acel al doilea factor de risc, sedentarismul - al treilea și ultimul, nivelurile crescute de colesterol".

Factorul de risc cel mai problematic, hipertensiunea

Particular, pentru accident vascular cerebral și fibrilație atrială, specialistul a explicat că „hipertensiunea arterială este principalul factor de risc. Fibrilația atrială este o consevință a unor boli. Deci, dacă reușești să tratezi hipertensiunea arterială, pacientul nu va face fibrilație atrială sau va face foarte târziu", a conchis Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel