Dr Gabriel Diaconu, mesajul unui medic–tată a trei copii, legat de gripă și COVID: Ne îndreptăm spre o furtună infecțioasă; sunt două lucruri de făcut

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum apar bolile. Foto: Pixabay
Cum apar bolile. Foto: Pixabay

Cunoscutul medic psihiatru Gabriel Diaconu, care este tată de trei copii, povestește experiența sa cu COVID-19 și atrage atenția că boala poate coexista cu gripa, așa că acum este momentul oportun să luăm măsuri pentru protejarea micuților, a bătrânilor și a bolnavilor. 

„Sunt tată de trei copii. În ultimii doi ani, de când avem cazuri de COVID pe teritoriul României, am căutat pe cât posibil să îi ocrotim. N-am reușit. Rând pe rând fiecare a făcut boala. 

Au avut toți simptome ușoare și moderate. Ceea ce ai putea numi „o răceală puternică”, a cărei durată a fost de aproximativ o săptămână. S-au recuperat, în cele din urmă. 

Unul a rămas cu o tuse enervantă o perioadă, și o sensibilitate la aerul cald și uscat. Celălalt, cel mare, după un an de pandemie, școală online și haosul curiculei, caută să-și păstreze cât de cât echilibrul. N-au putut suferi bețișoarele de testare PCR. Nu le-a plăcut foarte mult nici pe cele de testare rapidă antigen.

Ce vorbesc eu, de fapt niciunuia nu le-a plăcut perioada asta. Au pierdut un bunic, și o străbunică, răpuși de COVID.

Cei mici nu sunt încă la vârsta înțelegerii. Vine o zi, în schimb, când cineva le va zice și lor că sunt ”copiii pandemiei”, sau generația care și-a trăit copilăria prin haosul acesta controlat. 

Deciziile noastre, ale tuturor, afectează viețile lor”, scris dr Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook. 

Povara mentală a COVID la copii

Medicul psihiatru spune că în clinica unde lucrează a crescut dramatic numărul cazurilor pediatrice, pentru că povara mentală a COVID se răsfrânge și asupra copiilor, nu doar a adulților, mai ales când cineva drag și apropiat lor – un părinte sau un bunic – face boala. 

„Numărul cazurilor pediatrice la noi, la clinica de psihiatrie, a crescut dramatic în ultimul an. Povara fricii, nu rareori a bolii COVID a unui părinte, a unui bunic, a lăsat urme și dâre pe conștiința lor. Pe cât de mult vorbesc, sau țipă, unii despre conspirații pandemice, pe atât de răi, cinici și indiferenți sunt la soarta copiilor români. 

Dintre care mai multe mii au ajuns chiar în spital cu COVID.

Dintre care zeci au murit”, arată psihiatrul.

Dr Gabriel Diaconu subliniază că trăim acum un moment crucial și că trebuie luate urgent măsuri, pentru că sezonul gripal suprapus unui val al pandemiei COVID poate declanșa un dezastru. 

„La momentul de față sunt două lucruri cruciale, pe măsură ce ne îndreptăm spre o nouă furtună infecțioasă:

1. identificarea din timp a copiilor care iau virusul, pentru a putea fi puși la adăpost și tratați corect, DAR și

2. vaccinarea lor, potrivit recomandărilor în vigoare, atât împotriva COVID dar și împotriva gripei. 

Cele două boli au o anumită sinergie. Oamenii uită că, în iarna/ primăvara lui 2020 am avut mai multe cazuri de ”COVID pe gripă”. Cele două virusuri pot co-exista în organism. 

Deja sunt mai multe cazuri cu manifestări gripale la persoane care au trecut prin COVID și care poate au rămas, sau nu, cu diverse sechele. Copiii este evident că sunt o populație vulnerabilă.

Astfel că, dragă mamă sau tată, lăsând la o parte orice altceva, e important să știi ce fel de răceală face copilul tău în perioada asta”, scrie medicul.

Vaccinarea și testarea, cruciale

El este revoltat de părinții care, chiar și atunci când remarcă simptome de gripă sau răceală la copiii lor, îi trimit la școală.

„ Prea des aud de părinți care NU își testează copiii. Că îi țin acasă, sau că-i trimit la școală sau grădiniță cu simptome (muci, tuse etc), românii refuză să știe. Și nu e de bun augur. Colegii mei pediatri și medici de familie ajung exasperați, mai ales în acele cazuri unde evoluția este mediocră. 

Fii un părinte bun și ai grijă de copilul tău. 

Vaccinarea copiilor de la 5 ani în sus împotriva COVID este pentru mulți o decizie controversată. Dar rămâne, dacă - spre exemplu - într-o clasă majoritatea sau toți sunt vaccinați, un element vital de protecție. 

Testarea copiilor periodică, săptămânală este crucială. Atât pentru copilul tău, dar mai ales pentru ceilalți copii. De la parc. De la grădi sau de la școală. Poate că al tău e sănătos, dar ce poți ști despre copilul celuilalt? Spune o vorbă din bătrâni că e nevoie de un sat să crești un copil. Trebuie să avem grijă unii de copiii celorlalți”, arată Gabriel Diaconu. 

Faptul că în acești primi doi ani ai pandemiei COVID-19 cazurile de gripă au fost mai rare nu trebuie bagatelizat, ci este momentul care trebuie folosit pentru a evita un posibil dezastru. Iar pentru asta trebuie să folosim toate instrumentele care ne sunt puse la dispoziție, în mod special acele teste gratuite care le vor fi făcute copiilor la școală. 

„În acești doi ani virusul gripal nu a circulat ca de obicei, drept urmare am ”sărit” un ciclu de imunizare la gripă. Motivul a fost că aceleași măsuri de igienă, respectiv restricția contactului sau aglomerării persoanelor ca să împiedicăm transmiterea COVID, au ajutat la prevenția contra gripei.

Momentul de oportunitate acum este să vaccinăm populația expusă, copii, bătrâni și bolnavi, contra amândorura.

Testarea contra COVID în școli, fie ea anevoioasă și frustrantă pentru mulți, e o alternativă la testarea la domiciliu. 

Un test rapid la farmacie costă 20 de lei. Drept urmare, pe lună, ar însemna cam 100 de lei (dacă pui și un test ratat din motive de recoltare). Dacă ai doi copii, 200 de lei. 

Sunt multe familii în România pentru care 200 de lei sunt bani importanți. Reprezintă bani de mâncare, sau de haine, sau de facturi care în 2021 au tot crescut. 
Dar asta nu înseamnă să te întorci împotriva propriei sănătăți. Așa cum ai grijă să aibă copilul căciulă și fular în iarna care se apropie, la fel e important și să ai grijă să nu se îmbolnăvească. Toți părinții facem asta.

Drept urmare caută să obții testele distribuite prin Inspectoratele școlare, și folosește-le. 

Nu vă trimiteți copiii pe front, protejați-i!

Cu cât mai mulți părinți vor îmbrățișa asta, cu cât mai multe școli vor adopta măsura asta, cu atât vor putea copiii să rămână laolaltă. Dar nu numai. 

Copiii formează prietenii între ei, atașament unii față de ceilalți. Nu o singură dată băiatul meu cel mare, în ultimii doi ani, mi-a spus de colegi de-ai lui care au făcut COVID. Nesiguranța l-a apăsat, și l-a necăjit și mai mult.

Îi spunea P.P. Carp regelui Carol, în anul când România se hotăra dacă să meargă sau nu la război: ”Am trei copii, și-i dau pe toți Majestății voastre să moară pe front”. 

Nu vă trimiteți copiii pe-un front invizibil, unde cealaltă tabără nu cunoaște milă, morală sau compasiune. Mai mult ca niciodată în aceste vremuri suntem chemați să-i păstrăm sănătoși.

#medicinromania #COVID19”, a mai arătat dr Gabriel Diaconu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel