Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat, într-un punct de vedere postat pe pagina sa de Facebook, că această creștere a numărului de cazuri de infectare poate însemna că vom avea curând un al doilea val din epidemia COVID-19. Iată ce scrie acesta:
„UPDATE, epidemia de COVID-19 în România, sfârșitul primei luni de la ridicarea stării de urgență.
După ce, în ultimele două săptămâni, curba de încetinire a epidemiei s-a orizontalizat, în ultimele 3 zile avem o re-apariție a unui număr crescând de cazuri. Nu intru în detalii, astăzi, în ce privește relaxarea, dar și devălmășia vorbelor aruncate în spațiul public de unii vorbitori mai săraci cu duhul.
Cifrele nu mint.
În graficul refăcut de Dragos Vana și colegii de la covid.geospatial (link direct) respectiv graphs.ro se vede clar că astăzi ne aflăm la un R0 (o transmisibilitate a virusului) pe care nu l-am mai avut de la 1 Aprilie 2020.
Ca să înțelegeți, acela a fost momentul la care implementarea OM (ordonanțelor militare) a permis forțarea distanțării fizice până la nivelul ne-natural de peste 75%, lucru care a permis mai apoi limitarea exploziei de cazuistică tip COVID-19, respectiv aglomerarea în ATI și un bilanț negru al deceselor.
Mai multe țări experimentează deja un al doilea val pandemic. Calculele noastre arată că, fără tărie de caracter și consens public, și politic, vom avea și noi parte de un al doilea în curând.
Toate variabilele sugerează asta. Raportul ratei de creștere cazuri active vs. total cazuri, astăzi, a fost mult înafara zonei de siguranță. Zilele trecute am avut un salt cu peste 10% al cazurilor în ATI raportate. Și ne apropiem de 1.400 de decese.
Cât privește mobilitatea, am ajuns, în ultimele zile, la reperele întâlnite pre-pandemic, ceea ce înseamnă că oamenii umblă, se adună, se împart în aceleași pattern-uri dinaintea lunii februarie.
Nu vom putea închide România din nou. Dar dacă ponderile continuă să indice un trend ascendent (ceea ce la acest moment este vizibil cu ochiul liber), vom întâlni un plafon dincolo de care nu mai există cale de întoarcere.
Mie îmi este indiferentă lupta electorală. Îmi este indiferentă și demagogia propagandei fie de dreapta, de stânga, de-acasă sau de oriunde. Ce nu îmi este indiferent, în schimb, e felul în care domnia prostiei se-arată, zilele acestea, în splendida-i furtună.
N-am fost niciodată mulți cei care am advocat pentru măsuri robuste în ce privește transmiterea virusului SARS-Cov2 pe teritoriul României. Și din niciodată mulți am rămas deja puțini.
Vreau să (vă) fie clar: NU mai avem atu-urile pe care le-am avut în prima repriză cu COVID. NU mai avem entuziasmul, angoasa, dar și curajul pe care ți-l dă iminența unei catastrofe. Psihologic, efortul pe care l-am făcut în lunile martie, aprilie și mai ne-a lăsat pe cuspa indiferenței și a cinismului. Amândouă sunt trăsături care țin de comportamentul colectiv, care trăsături explică de obicei tragediile ulterioare, când oamenii se întreabă ”de ce nu au făcut ceva să prevină ce s-a întâmplat”. Inevitabil antropologii, sociologii, cercetătorii vor observa indiferență. Și cinism.
Aveți, avem, o responsabilitate în mâini. La propriu și la figurat. Dați cu ea de pământ, bateți-vă joc de ea, și consecințele vor urma”, conchide dr Gabriel Diaconu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.