Deputatul a subliniat faptul că o modificare a comisiilor de specialitate privind modalitatea de pregătire a asistenților medicali a determinat costuri suplimentare pentru furnizorii serviciilor de dializă.
,,Trebuie să recunoaștem și greșelile pe care le facem în calitate de reglementatori, pentru că furnizorii și-au stabilit tarifele având în vedere o anumită normare a personalului, o anumită capacitate de pregătire a personalului. Am înțeles că între timp comisiile de specialitate modifică această modalitate de pregătire determinând costuri suplimentare către furnizori. Acești furnizori trebuie să-și angajeze mai multe asistente medicale, să le plătească partea de pregătire profesională, să le deplaseze în centre pentru a beneficia de această pregătire profesională. Oare de ce nu se poate face pregătirea în acel centru fără să mai fie nevoie să scoatem din producție aceste asistente medicale. Ar putea fi o sugestie către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății să-și revizuiască aceste lucruri", a declarat dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Deputatul a punctat și faptul că normarea personalului legat de numărul de unități nu este o valoare stabilită la nivel european, fiind state în care normarea este de la 1 la 4 și state în care normarea este de la 1 la 8. În momentul de față, România se confruntă cu un deficit de medici nefrologi, fiind nevoie de cel puțin încă 100, pe lângă cei 350 existenți.
Ministerul Sănătății nu are capacitatea de-a evalua tehnologiile medicale
În privința tarifelor fixe pentru serviciile de dializă, negocierea cost volum rezultat este mai dificil de făcut, fiindcă aici rezultatul este de fapt supraviețuirea pacientului dializat.
,,Această supraviețuire ar trebui să fie dublată și de evaluarea calității vieții pentru că finalitatea ar fi posibilitatea pacientului de-a beneficia de un transplant", a precizat dr. Buicu.
Șeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a atras atenția asupra faptului că Ministerul Sănătății nu are capacitatea administrativă de-a evalua tehnologiile medicale așa cum ar trebui.
,,Ministerul Sănătății, ANMDM și CNAS se chinuie pentru câteva negocieri de cost volum rezultat de ceva timp. Ar fi trebuit să văd toate medicamentele aflate în program pe o negociere de cost volum rezultat care ar fi determinat o reducere a costurilor. Poate că niște licitații naționale punctuale, pe anumite domenii, ar face posibilă o economisire a anumitor sume, care ar putea fi acordate către aceste domenii unde nu se fură, pacienții sunt mulțumiți și avem de fapt servicii medicale reale făcute pacienților. Încă Ministerul Sănătății poate să mai aducă aceste îmbunătățiri inclusiv prin crearea acestor specialiști care ar trebui să facă evaluarea tehnologiilor medicale, indiferent că vorbim de medicament, de dispozitive medicale, de modalități de diagnostic și modalități de tratament, astfel încât în momentul intrării în decontare a unei proceduri să fie făcută o evaluare corectă cu costuri directe si să se ia în calcul și costuri indirecte de protecție sociala necesare ulterior", a precizat Buicu.
Ministerul Sănătății îngropat în hârtii
Prof. dr. Liliana Tuță a ridicat problema Regulamentului pentru dializă care zace de ceva vreme la Ministerul Sănătății și care nu a fost semnat până în prezent. Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a felicitat inițiativa DC Medical de a organiza această dezbatere, spunând că este nevoie de un site care să scoată la iveală problemele arzătoare din sănătate, cum sunt și cele care țin de dializă.
,,Vreau să va felicit pentru că veniți și puneți pe tabet o problemă, găsiți între timp și o soluție. E adevărat domnul ministru Tedorovici se mai ia de domnul secretar de stat Grasu să semneze un ordin care stă pe un maldăr de hârtii. Oare de ce o fi un maldăr de hârtii la Ministerul Sănătății? Înseamnă că sunt un maldăr de probleme nerezolvate. Mă așteptam să nu fi niciun fel de hârtie pe biroul doamnei ministru al Sănătății, să fie semnate. Probabil că ar trebui să fie cineva care să semneze acele hârtii și problemele s-ar rezolva. Vreau să vă urez succes celor de la DC News, de la DC Business și celor de la DC Medical. De ce medical? Iată că era nevoie de DC medical", a concluzionat președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr. Cristian Grasu, prezent și el la dezbatere, i-a spus prof.dr. Tuță că știe de existența acestui regulament și că va urgenta semnarea acestuia.
„Știu că este la doamna ministru care de îndată ce se va întoarce (îl va vedea, n.r.) sau dacă îl găsesc eu astăzi prin acel uriaș teanc de dosare care este pe biroul doamnei ministru, o să-l semnez în numele ei. Sunt atât de multe lucruri care așteaptă...".
Dezbaterea poate fi urmărită aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.