Dr. Emel Nuraltay, despre consultul preconceptual: ar putea depista afecțiuni care în timpul sarcinii pot crea probleme

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sarcină
Sarcină

Dr. Emel Nuraltay, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat astăzi, la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL de ce este necesar un consul preconceptual. Practic, înainte de aplanifica o sarcină, orice femei ar trebui să facă o serie de analize și investigații medicale. Iată de ce:

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador, a explicat de ce este util un consult medical înainte de a planifica o sarcină. Potrivit ei, este importat ca viitoarea mamă se fie pregătită pentru o sarcină, dar și să poată depista eventuale probleme de sănătate care i-ar pune în pericol sarcina sau nașterea.

„Este din ce în ce mai uzitat acest termen de consult preconceptual: femeia care-și planifică în viitorul apropiat o sarcină, face o vizită ginecologului, care va face un bilanț preconceptual, care constă într-un examen ecografic, un examen clinic, un test Papanicoalu, un examen de secreție vaginală și, desigur, o examinare a sânilor, care poate fi clinică, dar și ecografică.

Sanador

Probleme care pot fi depistate înainte de sarcină

Scopul este de a depista probleme ginecologice pe care pacienta le poate avea, dar despre care nu ne așteptăm neapărat, pentru că, dacă ea urmează un program de screening anual și își vizitează medicul ginecolog, la momentul planificării unei sarcini nu ar trebui să existe surprize. Dar, sunt persoane care nu vin la ginecolog decât după ce au testul pozitiv”, a explicat ea.

Pe de altă parte, testele de laborator, mai spune ea, ar putea depista unele afecțiuni care, în timpul sarcinii pot crea probleme, dar în afară de această perioadă să nu fie simțite, astfel că viitoarea mamă s-ar putea să nici nu știe că are vreo afecțiune de acest fel.

„Odată ce am făcut bilanțul minimal preconceptual legat de starea clinică ginecologică și imagistică, urmează etapa investigațiilor de laborator, care pot depista probleme de sănătate, stări patologice despre care pacienta nu știe. Așa cum este, de exemplu, statusul trombofilic, statusul procoagulant, care dacă există ereditar sau dobândit de-a lungul vieții, poate pune probleme în timpul sarcinii, deși pacienta, în viața de zi cu zi, nu are niciun semn despre asta. Este vorba doar despre o tendință mai mare a unora dintre noi - trombofilici - care au un sânge mai vâscos, mai gros, au o tendință mai mare de a face cheaguri”, mai spune ea.

De asemenea, medicul mai arată că în timpul sarcinii se produc anumite schimbări în corpul femeii, care au un scop precis.

„Sarcina este o perioadă în viața unei femei, pe lângă multiplele modificări la nivelul aparatelor și sistemelor apar, pe aparatul cardiovascular și hematologic apare un grad de hipercoagulabilitate pentru că, dacă ne gândim, femeia naște de 2000 de ani, a născut și pe câmp a născut și în fân, a născut în diverse locuri și are nevoie de o coagulare și de o hemostază de calitate, pentru a se putea reface după evenimentul respectiv.

Depistarea unui status procoagulant ne va face pe noi, ca medici, să anticipăm puțin un eșec, o oprire din evoluție a unei sarcini, un avort spontan -două, trei -  sunt paciente pe care le depistăm cu o patologie de acest tip după două-trei eșecuri, pentru că  așa cum spuneam, nu au efectuat acest consult preconceptual”, a mai spus medicul.

Detalii găsiți în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel