Dr Cristian Gheorghe: Pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt tineri, foarte preocupaţi de a performa la locul de muncă

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 19 mai se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2021. Peste 54% dintre românii cu această afecțiune spun că boala le-a afectat cariera, iar 29% au trebuit să renunțe la job.

Un studiu realizat în mai, anul acesta, pe 70 de pacienţi cu Boli Inflamatorii Intestinale, majoritatea cu vârste între 25 şi 45 de ani, angajaţi în sectorul public sau privat, arată că bolile inflamatorii intestinale le-au schimbat total viața. Pe 19 mai se marchează în fiecare an Ziua Mondială de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale.

"Pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale au de regulă un profil psihosocial şi educaţional special. Sunt pacienţi tineri, foarte preocupaţi de a performa la locul de muncă, sunt pacienţi în cea mai mare parte intelectuali, bun camarazi, preocupaţi de tot ceea ce înseamnă igienă. Angajatorii ar trebui să cunoască toate aceste lucruri şi faptul că, în puseele de activitate ale bolii, au nevoie de înţelegere şi condiţii speciale", a declarat Prof. Dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Câteva concluzii ale studiului amintit:

* peste 54% dintre pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale declară că boala de care suferă le-a afectat alegerile privind traseul profesional, în timp ce peste 29% au fost nevoiţi să renunţe la un loc de muncă din cauza afecţiunii intestinale.

* cele mai importante provocări cu care se confruntă la locul de muncă sunt nevoia de a lipsi în unele zile (67%), nevoia unui program fexibil (40%), nevoia unui spaţiu de lucru adecvat - birou individual, toaletă individuală (40%), nevoia de a lucra de acasă (30%), stigma colegilor (14%).

* peste jumătate dintre pacienţi au fost nevoiţi să ţină cont de boală în alegerea traseului profesional

* peste 42% declară că le-a fost afectat venitul lunar din cauza unor nevoi generate de boală (ex. zile libere fără plată). Principalele motive care au afectat traseul profesional sunt incapacitatea de a fi prezent la locul de muncă, la evenimente interne, lipsa puterii de concentrare, stresul de la locul de muncă ce afecta starea fizică, mersul des la toaletă, lipsa unui program flexibil, plafonarea şi teama de a-şi dori mai mult profesional.

* Cu privire la relaţia cu angajatorul, peste 71% dintre pacienţi spun au discutat cu acesta despre boala de care suferă, însă doar 40% au discutat şi despre condiţiile de care ar avea nevoie la muncă pentru a putea performa. La fel, dacă 56% consideră că angajatorul lor este deschis în a le înţelege nevoile, doar 31% spun că angajatorul ar face un pas în plus, de a lua măsuri pentru adaptarea spaţiului de lucru, mediului de lucru şi programului la nevoile pacientului. În cazul celor care au ales să nu discute cu angajatorul despre boala de care suferă, principalele motive sunt teama de discriminare, teama de a nu pierde locul de muncă, teama de a nu fi înţeles.

Pornind de la acest studiu, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), marcată pe 19 mai, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH) şi Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) au lansat campania "100 de Companii pentru BII", care îşi propune să discute public despre impactul BII la locul de muncă şi să determine cât mai mulţi angajatori să ofere un cadru de lucru adecvat pacienţilor cronici în general şi specific pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale.

Din perspectiva pacienţilor, principalele lucruri/măsuri de care ar dori să beneficieze pentru a se simţi mai bine la locul de muncă sunt implementarea unui program flexibil, inclusiv munca de acasă (50%), implementarea unor zile suplimentare de concediu (49%), o mai bună comunicare pentru integrarea lor în comunitate (45%), posibilitatea unui spaţiu de lucru individual, cu toaletă proprie (33%).

"Prin această campanie, ne-am dorit să înţelegem direct de la pacienţi acele măsuri de care au nevoie pentru a putea rămâne activi la locul de muncă şi pentru a performa. Toate aceste măsuri se regăsesc în ghidul manifest publicat pe site-ul ASPIIR (https://aspiir.ro/manifesto/). Dorim să convingem cât mai multe companii să semneze acest document şi pe mai departe să vedem ce putem modifica împreună pentru o viaţă profesională mai bună pentru pacienţii cronici în general şi specific pentru pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale", a declarat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR, potrivit Agerpres.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel