Dr. Cristian Andrei, despre depresia postnatală a lui Lili Sandu: Nu toate mamele pățesc așa ceva

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dr cristian andrei despre depresia postnatala. FOTO Pexels @ Sarah Chai
dr cristian andrei despre depresia postnatala. FOTO Pexels @ Sarah Chai

Depresia postnatală, netratată, poate dura un an sau mai mult, putând duce la formă cronică de boală.

Nașterea unui copil poate declanșa un amestec de emoții, de la bucurie și fericire, la teamă și anxietate. Iar unele mame se pot confrunta chiar și cu depresia postnatală, așa cum a fost cazul lui Lili Sandu, care s-a refugiat în alcool, așa cum a declarat la ”Vorbește lumea”.

Invitat în emisiunea lui Cătălin Măruță, dr. Cristian Andrei, medic specialist neuropsihiatru, și-a exprimat opinia cu privire la mărturisirea șocantă a lui Lili Sandu. 

”Nu toate mamele pățesc așa ceva, unele au așa, ca un fel de călătorie plăcută, depinde ce le-a spus mama lor despe sarcină, nașterea o să te doară, o să vezi tu, așa cum se laudă bărbații cu armata, așa se laudă femeile cu nașterile și uneori te sperie experiența unei femei cu experiență.

Însă este un fenomen și este important să fii pregătită pentru așa ceva, pentru că nu e de așteptat!

În depresia peripartum, există această probabilitate ca mama să se simtă mai deprimată. Unul este contelația hormonală, pentru că de exemplu prolactina, esențială pentru sarcină și alăptare produce un pic de depresie de felul ei; există și o încărcătură genetică, adică un medic poate să îți spună, dintr-o convorbire cu tine și o scală a depresiei, că dacă la prima sarcină ai avut așa ceva e bine să iei puțin tratament sau puțină psihoterapie, preventiv pentru a doua sarcină, ca să nu pățești la fel.

Trebuie știut, că și în cazul bărbaților și în cazul femeilor, când apare consumul ocazional de alcool, acesta este un fel de tratament pentru o depresie cronică, discretă, care se va fi instalat cu ceva timp în urmă”, a explicat dr. Cristian Andrei, în emisiunea lui Măruță.

Lili Sandu s-a refugiat în ALCOOL, după naștere: Mi-a fost rușine să vorbesc. Pe podeaua băii, când nu mai poți...

Care sunt simptomele depresiei postnatale

Simptomele în depresia postpartum sunt mai intense si dureaza mai mult, putând să interfereze cu abilitatea mamei de a se ocupa de copil sau de a face alte activități zilnice:

- Lipsa poftei de mâncare

- Insomnia

- Iritabilitate sau furie

- Oboseală extremă

- Scăderea dorinței de a face sex

- Absența plăcerii

- Sentimente de vinovăție, rușine sau lipsă de valoare

- Modificări severe de dispoziție

- Dificultate de a se atașa de copil

- Gânduri că îți va răni copilul

Netratată, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult. Uneori, o depresie netratată poate deveni o formă cronică de boală.

Chiar și atunci când depresia este tratată, ea reprezintă un risc ca femeia să sufere pe viitor de tulburare depresivă majoră.

Vezi și: Depresia de după naștere, SIMPTOME. Tehnicile prin care o previ și TRATEZI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel