Dintre cei patru pacienți care au ajuns la Urgență la Iași cu intoxicație alimentară, trei sunt frați și au vârste de 5, 7 şi 9 ani. În aceeaşi zi a ajuns la UPU şi al patrulea copil (de 9 ani) care a mâncat ciuperci culese tot din pădure, fără legătură cu primii trei. „Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!", spune dr Tudor Ciuhodaru. Iată ce spune medicul că trebuie să reținem când vine vorba de intoxicațiile cu ciuperci:
Ce trebuie să știți
1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă (caldură prelungită).
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă. Efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive, dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. Uitați de miturile legate de ciuperci! „Cunoscătorii" nu au nicio șansă să „identifice" ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupecrile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă, nu doar la cele toxice, atrage atenția medicul!
5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz cu ciuperci.
8. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă
10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).
Cum consumăm corect ciupercile
Dr Tudor Ciuhodaru spune că pentru a evita astfel de riscuri consumați doar ciuperci:
1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale „economii" făcute cu cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători", nu merită riscul decontării în vieți omenești.
2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.
3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
4. Păstrate în frigider.
5. Întotdeauna preparate.
Cum procedați în cazul intoxicației:
1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.