Dr. Ciuhodaru, avertiment pentru tineri: Este doar vârful iceberg-ului. Ele sunt legale, dar mortale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dr ciuhodaru. FOTO Pexels @ Kampus Production
dr ciuhodaru. FOTO Pexels @ Kampus Production

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pericolele la care se expun tinerii prin consumul de droguri ușoare.

Medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat, la Antena 3, cu privire la riscurile la care se expun tinerii ce consumă droguri, unele considerate legale, dar mortale.

Iar reacția medicului vine în contextul în care în weekendul trecut, în cadrul unui festival, un tânăr a decedat ca urmare a uneo supradoze de droguri.

”Țineți minte când vorbeam în 2008 despre apariția acelor droguri de sinteză, etnobotanice? Țineți minte că proiectul meu de lege, Legea Ciuhodaru, a fost prima care a trecut prin Parlamentul României și veneam cu o strategie coerentă, apropo de ceea ce înseamnă a aborda preventiv acest consum de droguri?

Să știți că ceea ce vedeți astăzi este doar vârful iceberg-ului și, din păcate, tratez de peste 20 de ani pacienți care consumă droguri în unitatea de primire a urgențelor. Dar vârsta este în continuă scădere, sunt forme tot mai severe, apar noi substanțe, iar faptul că vorbim despre un lucru pe care îl știe toată lumea este că la astfel de concerte, 2 din 3 persoane au consumat fie alcool, fie droguri”, a spus dr. Ciuhodaru la Antena 3.

Educația pentru sănătate, ”diferența dintre viață și moarte”

Mai mult, acesta a ținut să sublinieze măsurile care s-au luat în timpul pandemiei, pentru concerte, modul în care participanții erau testați împotriva Covid, dar mai ales că nu s-a ajuns la momente dramatice precum cele din weekendul trecut. De asemenea, mai spune medicul, este foarte importantă educația pentru sănătate, subiectul încă tabu pentru societatea românească, acea societate care respinge ideea de educație, sexuală, sanitară sau pentru sănătate.

”Toată lumea era testată, toată lumea era controlată, toată lumea era văzută în așa fel încât să nu se întâmple astfel de situații. Din punctul meu de vedere, ceea ce zic de atâția ani, gândiți-vă că acele etnobotanice, droguri de sinteză, au creat de fapt o piață cu comportamente, facilități, un anumit stil de abordare.

Până când nu vom face educație pentru sănătate predată de la școală, fie măcar punând acolo un nou capitol la orele de biologie, în așa fel încât să știe fiecare dintre toți acești potențială consumatori la ce riscuri reale se expun, pentru că aici este diferența dintre viață și moarte, până când nu vom avea o strategie coerentă... nu mai vorbim despre ei”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Psilocibina, ciuperca magică, și efectul asupra depresiei. Cercetătorii consideră tratamentul ”de viitor”

Care sunt riscurile la care se expun tinerii prin consumul de droguri

Potrivit medicului, drogurile ușoare sunt ușoare doar din punct de vedere medico-legal, căci din punct de vedere al sănătății sunt ”chiar cele mai periculoase, pentru că nu se știe exact efectul de fiecare dată, dar depersonalizarea, agitația psihomotorie intensă, riscul suicidal, până la fenomenul de depresie respiratorie, comă, toate acestea se pot întâmpla în urma unui astfel de consum de droguri”, a explicat la Antena 3.

De altfel, susține acesta, odată cu introducerea etnobotanicele, acele droguri ușoare, a fost deschisă o ”Cutia Pandorei”, în contextul în care aceste ”droguri de club” fac ravagii.

”Cred că ar fi nevoie să ne gândim, apropo de educație, ca aceasta să fie dublată și cu acele măsuri de prim ajutor”, a mai spus medicul, care a lansat și un avertisment clar pentru tinerii care merg în cluburi sau la concerte. 

”Măcar băutura aceea pe care o țineți la dumneavoastră, aveți grijă să aibă capac și să nu fie expusă, pentru că de multe ori s-au întâmplat situații tragice, pentru că o parte din aceste droguri sunt folosite inclusiv pentru a viola, să nu vi se adauge ceva în băutură și să vă expuneți la un risc. 

Mare atenție, ușor nu înseamnă neapărat ușor. Ușor înseamnă doar din punct de vedere legal, pentru că, de fapt, ele sunt legale, dar mortale”, avertizează dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Vezi și: Ziua Mondială fără Tutun. Tutunul, amenințare reală. 50% dintre fumători mor cu 14 ani mai devreme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel