Dr Cătălin Manole: de ce e bine să folosim o cremă cu SPF ceva mai mic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Creme protecție solară
Creme protecție solară

Medicul dermatovenerolog Cătălin Manole a fost prezent la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cremele pentru protecția solară.

Șef lucrări dr. Cătălin Manole, medic specialist în Dermatovenerologie, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical de ce nu e bine să folosim o cremă cu factor de protecție ridicat, ci este mai de grabă preferabil să utilizăm una cu un factor mediu, dar să o reaplicăm pe parcursul zilei.

„E greu să eviți soarele vara, motiv pentru care trebuie să fie în alertă conștiința proprie. Mai ales în cazul fenotipurilor cutanate sau fototipurilor cutanate deschise.Conștiința personală implică aplicarea cremelor de protecție și aici toată lumea a auzit de „Sun Protection Factor” (SPF). Iar modul de alegere a acestora se face de maniera în care gradul de protecție al cremei (indicele SPF) se înmulțește cu numărul minutelor în care fiecare cunoaște că îi apare înroșirea pielii (stând la soare), practic, calculând astfel abilitatea ei de protecție a pielii noastre împotriva radiației ultraviolete”, a început el explicația.

„Toată lumea se protejează în exces, cu SPF 50, 50+, dacă se poate chiar mai mult. Aș merge pe ideea că un SPF de 30 cu reaplicare (la două ore)  e suficient.
Trebuie să ținem cont de fiziologia cutanată. În momentul în care te dai cu SPF și în momentul în care devii conștient că ești la plajă - pe plajă de desfășoară o serie de activități: de la jucat volei, fotbal, înotat în apă, în piscină, șters cu prosopul etc - este evident că se realizează lavajul acestei creme, acestei protecții SPF de pe suprafața pielii și, în mod natural, ea trebuie readăugată. Nu este suficient să te dai o dată cu SPF și pe urmă să stai toată ziua așa. Să nu uităm că pielea este cel mai mare organ al corpului man, cel mai întins, are 1,75 mp, are câteva kilograme bune, reprezintă un organ cu funcții majore, printre care funcție endocrină, imunologică, de ce nu - foarte mult stresata în societatea curentă - funcția socială”, a mai spus el.

De asemenea, medicul atrage atenția că utilizând o cremă cu un factor mare de protecție, nu facem altceva decât să ne blocăm absorbția de vitamina D.
„Să nu uităm că o fracție majoră din vitamina D în organism se sintetizează la nivelul pielii. În momentul în care aplici în exces SPF 50, practic, ‘retezi’ această abilitate sintetica de vitamina D destul. E bine să dai un SPF un pic mai jos și să ții cont de reaplicarea acestuia”, a mai spus el.

Aflați mai multe detalii din materialul video atașat:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel