Dr Cătălin Copăescu este profesor asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie G.T Popa din Iași și unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi români în special datorită chirurgiei minim invazive, la modul general, adică laparoscopie, robotică și chirurgii bariatrice în particular.
În România, chirurgia robotică a pornit ca program național în 2008, dar din păcate statul român a considerat că nu mai poate susține costurile acestei chirurgii considerată „produs de lux” și a întrerupt finanțarea cinci ani mai târziu. Chirurgia robotică, însă, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în sistemul privat de sănătate.
„De la an la an numărul de operații efectuate robotic crește în sistemul privat. Eu însămi lucrez la un spital privat, unde de curând a fost introdusă chirurgia robotică, și asta a dovedit că până la urmă costurile pe care toată lumea le-a invocat poate mai mult decât în cazul oricărui alt procedeu medical, în cazul chirurgiei robotice, ei bine, aceste costuri pot fi acoperite. Pentru că în sistemul privat fără acoperirea costurilor nu se poate continua. Și de aici ne întoarcem la discuția despre avantaje, indicații și eventuale neajunsuri ale chirurgiei robotice, la punctul în care ne aflăm astăzi, într-o discuție cu cineva care coordonează deja de câțiva ani buni, într-un spital privat, un program care cuprinde atât chirurgia laparoscopică, prima formă de chirurgie minim-invazivă introdusă la nivel mondial, cât și chirurgia robotică”, a detaliat academicianul Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.
Emisiunea va fi transmisă luni, 11 ianuarie, de la ora 11.00, simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube, ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.