Dr Carmen Liliana Dincă: Suntem sigura națiune trasă de curent! Nu înfofoliți copiii

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Bebeluș cu căciulă în casă
Bebeluș cu căciulă în casă

Dr Carmen Liliana Dincă, medic primar pediatrie, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, că nu „ne trage curentul” și că nu e cazul să înfofolim până la sufocare copiii pentru că îi predispunem la anumite boli. Iată ce temperatură trebuie să ai în casă: 

Nu există niciun fundament medical pentru mitul conform căruia „ne trage curentul", a punctat Dr Carmen Liliana Dincă, medic primar pediatrie și Șeful Secției de Pediatrie de la Spitalul Clinic Sanador.

„Suntem singura națiune curentată, sau care suferă de curent! Sigur că este un mit! (...) Există curenții de aer, cu o anumită viteză și o anumită temperatură, și îi resimți neplăcut la un moment dat. Dat atât. M-am gândit, am încercat să găsesc o explicație logică pentru aceste temeri. Practic, nu răcești dacă mergi cu motocicleta, când e curent. (...) Avem tendința să supraprotejăm copiii. Avem tendința să-i supraîncălzim, să-i supraîmbrăcăm, să-i îmbrăcăm în exces. Ei trebuiesc adaptați la un mediu hai să-i spun de moderație", a subliniat medicul pediatru.

Acasă, ca în saună

De fapt, spune ea, nici casele nu ar trebui să le încălzim puternic, pentru că mărind exagerat diferența dintre temperatura exterioară și cea din interior, forțăm organismul să muncească mai mult pentru a se adapta. Ceea ce ne dă peste cap.

„Acuma, dacă pui unui sugar o căciulă pe cap când stă în casă, când o să iasă afară, o să-i pui două căciuli! Pentru că e o diferență de temperatură. Cărțile medicale spun că în casă ar trebui să fie 18-22 de grade Celsius. Hai, 23 de grade, este iarăși o temperatură moderată. Dar ați fi uimiți să vedeți în câte case cu sugari sunt 27, 28 de grade. Sunt ținuți ca în seră. Și atunci diferența e mare de temperatură între înăuntru și afară. Când scot copilul afară, bineînțeles că organismul are nevoie de un timp de adaptare. Iar noi suprasolicităm mecanismele de adaptare ale organismului".

Dar nici să-l scoți înfofolit ca un cosmonaut cu trei pulovărașe și o păturică nu e bine.

„O să transpire, eventual. Apelăm din nou la mecanismele de termoreglare, și s-ar putea să contacteze și vreun virus, în condițiile acestea", a punctat medicul Dr Carmen Liliana Dincă.

Vezi în video până la ce vârstă copiii n-ar trebui urcați în avion și ce vaccinuri se fac la ce vârstă bebelușilor:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel