"Infecţia cu noul coronavirus ne arată noi faţete aproape în fiecare zi iar noi, medicii, ne punem noi întrebări. Credem că putem vorbi de recăderi în cazul infectării cu COVID-19. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi în momentul de faţă sunt patru pacienţi care pot fi etichetaţi drept recăderi. Ei sunt pacienţi declaraţi vindecaţi, au avut două teste negative la interval de 24 de ore, ulterior fiind pozitivi la o nouă testare. Unii au fost simptomatici, alţii au fost asimptomatici. Am observat că în general organismele imunodeprimate pot prezenta forme simptomatice de boală. Din nefericire, şi o colegă de la Suceava a avut o astfel de recădere, dar are o formă care nu pune probleme deosebite", a declarat Carmen Dorobăţ pentu Agerpres.
Aceasta a spus că nu se cunosc motivele recăderii în unele cazuri de infectare cu COVID-19.
"Este un virus pe care nu îl cunoaştem. Ar trebui să răspundem la întrebări multe. Aşa cum am văzut, nu toate organismele reuşesc să elimine virusul din organism, pentru că probabil nu toate organismele reuşesc să producă o cantitate de anticorpi suficientă sau în timp util astfel încât să ducă la eliminarea virusului, şi atunci apar astfel de recăderi. Noi, infecţioniştii, ne-am mai reîntâlnit cu astfel de situaţii şi în infecţia cu virusul hepatitei B. Ca urmare, trebuie monitorizare în cazul pacienţilor cu COVID-19 din partea medicului infecţionist", a declarat dr. Dorobăţ.
Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, care are o capacitate de cazare de 210 paturi, este centru regional unde sunt aduse spre testare şi internate persoane confirmate cu COVID-19. Majoritatea pacienţilor cu COVID-19 sunt din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani şi Bacău. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt disponibile opt locuri de cazare în saloane şi rezerve şi doar un loc la Terapie Intensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.