Dr Bogdan Florea, despre telemedicină: avem o singură pedală, aceea de accelerație

EXCLUSIV
Dr. Bogdan FLOREA, medic primar neurolog, inițiatorul „Telemedicina în Epilepsie” din România
Dr. Bogdan FLOREA, medic primar neurolog, inițiatorul „Telemedicina în Epilepsie” din România

Dr. Bogdan Florea spune că telemedicina poate face viața mai bună pacienților, dar și medicilor.

Dr. Bogdan FLOREA, medic primar neurolog, inițiatorul „Telemedicina în Epilepsie" din România, a vorbit, în cadrul dezbaterii „TELEMEDICINA - medicina viitorului? Noile tehnologii și sistemul de sănătate din România", organizată de trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC News TV, DC News, DC Medical și DC Business, despre avantajele unui sistem de telemedicină.

Dr. Bogdan Florea poate fi numit un pionier în telemedicină. Încă din 2016, el aplică acest sistem în specialitatea pe care o practică, neurologie, folosind telemedicina în epilepsie.

"Eu sunt un entuziast al sistemului de telemedicină înn epilepsie. Cred că am făcut toate greșelile care puteau fi făcute până acum. Vorbiți cu cel mai bun încasator, din 2016, până acum. Aș vrea să spun din capul locului, telemedicina nu înlocuiește actul medical. Cred că telemedicina, în viziunea mea, face viața mai bună pacienților și face viața mai bună și medicilor. Văd telemedicină pe două paliere. O dată pe culegerea de date și parametri biologici din natură să-i spun, din câmp, care aceste date, vin către profesioniștii din domeniul sănătății. Și avem modele care au funcționat minunat, exemple Delta Dunării, exemple județele mai îndepărtate. Aceste modele, practic, au fost inițiate de Canada, Statele unite, din cauza zonelor depopulate și accesului limitat. Și al doilea palier pe care îl subliniez este transmiterea de date, de la profesioniștii din domeniul sănătății, către alți profesioniști din domeniul sănătății. Telemedicina are un înger bun, dacă mă întrebați pe mine, și cred că o singură pedală avem, de accelerație, să facem tot ce ne stă în putere să punem în practică acest lucru", a explicat medicul în cadrul dezbaterii. 

Medicul spune că orice schimbare este primită cu teamă în fază inițială, însă, de multe ori, o schimbare poate însemna o evoluție favorabilă. Plecând de la pandemia actuală de COVID-19, acesta a subliniat avantajele pe care le poate aduce telemedicina în România.

"Sigur că sperie, neuro biologic vorbind, schimbarea sperie pe toată lumea. Dar schimbarea nu înseamnă neapărat rău. Schimbarea poate să însemne și foarte bine.

În cazul acestei pandemii, am fost obligați să ne schimbăm. Sigur că virajul către online este absolut natural, dacă sistemul bancar, sistemul de învățământ, avem exemple clare, din universul larg, au virat către online, trăim într-o țară în care internetul are una dintre cele mai mari viteze, avem creiere, avem oameni pregătiți, deci, cred că se găsesc soluții", a mai spus acesta. 

Printre avantajele imediate ale telemedicinei, potrivit medicului, statul ar avea mult mai mult de câștigat, prin obținerea unor evidențe clare al numărului de pacienți, cât și al costurilor de tratare al acostora.

"O dată, pe culegerea de date, tot ce înseamnă screening, diagnostic rapid, practic, care e interesul autorităților? 1- să știm câți bolnavi avem în țară, 2- dacă se poate, să știm cât mai repede, 3- să știm cât costă acești pacienți, nu doar costurile directe, ca stau în spital și tratamentul și monitorizarea de acolo, dar cât costa faptul că acești oameni nu se întorc să lucreze, să fie inserați social, economico-financiar. Ca medic, interesul meu este simplu, să trimiți înapoi acasă un om bun de muncă, stare de sănătate bună și care să poată să plătească taxele și impozitele statului român. Există studii, și literatura de specială, care arată costurile legate de patologii. Desigur, trebuie aplicate marje de corecție pe prețurile din România. Și ce alt interes am mai avea, ar fi să avem oameni pregătiți. Dacă mă întrebați pe mine, cea mai mare provocare, de la înființarea rețelei de telemedicină în epilepsie, din 2016 încoace, absolut cel mai dificil, a fost reducerea diferențelor între modul de abordare a problemelor și a pacienților, din diferite zone din țară", a mai explicat medicul. 

 Urmăriți întreaga dezbatere aici. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel