Dr Adina Croitoru, ce tratamente avem și cât de eficiente sunt în cancerul de colon

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer
Cancer

Conf dr Adina Croitoru a explicat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, că nu toate tratamentele moderne sunt bune pentru cancerul de colon. Iată care funcționează și care nu:

Conf dr Adina Croitoru, de la Universitatea Titu Maiorescu, șeful Compartimentului de Oncologie Digestivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni, spune că în cancerele digestive, la modul general, tratamentele nu au evoluat la fel de mult ca în alte tipuri de cancer.

„În ceea ce privește cancerele digestive, tratamentele actuale sunt în urma multor tratamente din alte localizări de cancere, din melanoame, din cancerele bronhopulmonare. În momentul de față se încearcă introducerea și a tratamentelor moleculare țintite, așa numitelor tratamente personalizate în această localizare de cancer", a explicat specialistul, EXCLUSIV la Academia de Sănătate.

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer digestiv, cel de colon, nu are, din păcate, un prognostic bun în multe cazuri.

Ce tratamente funcționează și care nu în cancerul de colon

„În cancerul de colon localizat singurele modificări care s-au făcut în momentul de față este tratamentul care se face după intervenția chirurgicală, tratament care se face cu scopul de a scade riscul de apariție a metastazelor și respectiv a recidivelor. În momentul de față s-a încercat diminuarea numărului de serii în adjuvanță, dat fiind efectele adverse. Toate tratamentele au efecte adverse, și sunt, în momentul de față, categorii de pacienți și un număr destul de important de pacienți, care pot beneficia doar de trei luni, de tratament adjuvant asociat tratamentului chirurgical. În cancer de colon metastatic, lucrurile nu stau foarte grozav în ceea ce privește terapiile noi. Sunt în curs de desfășurare o mulțime de trial-uri noi, cu noi ținte moleculare. În cancerul de colon tratamentul anti VEGF și anti EGFR, împotriva neovascularizației, sunt tratamente care deja și-au dovedit eficiența", a arătat dr Adina Croitoru.

O mare problemă este identificarea pacienților care nu răspund la terapiile moderne, de aceea medicii trebuie să știe exact ce tratament să aplice. Se încearcă, în numeroase etape ale lanțului de evenimente care duc la apariția și metastazarea unui cancer, blocarea sau inactivarea genelor mutante care accelerează/declanșează procesul.

„Deci o genă care este mutantă, inactivată poate crește supraviețuirea. Dar în momentul de față în cancerul de colon, chimioterapia asociată tratamentului chirurgical este tratamentul de bază", arată medicul.

Alegerea tratamentui eficient pentru un pacient

Dar există posibilitatea de a selecta acești pacienți care nu răspund la terapiile țintite?

„„Da. În afară de răspunsul terapeutic, deci practic să vezi dacă după trei luni de tratament sau două luni de tratament acești pacienți nu îți răspund, este și scump, se pot determina aceste ținte moleculare.În tratamentul cu inhibitori de EGFR s-a încercat determinarea mutației RAS.Totuși s-a considerat că acest tratament, chimioterapia asociată este un tratament foarte bun, sunt pacienți care nu răspund. Progresează după primele două luni de tratament. S-a dovedit că nu numai această mutație RAS este responsabilă de răspunsul la tratament-ul antiEGFR, în cascada intracitoplasmatică prin care se produce practic evoluția cancerului, și există alte mutații care determină această rezistență. Au încercat să descopere ceva mai jos în această cascadă enzimatică, ce alte gene, oncogene sunt mutante și care ar putea fi inhibate ca să poată determina practic distrugerea celulei maligne. În afară de RAS, BRAF-ul este o altă oncogenă foarte importantă și care dă prognosticul foarte prost acestor pacienți. Acești pacienți, de obicei tineri, sunt pacienți cu carcinomatoză peritoneală care de cele mai multe ori nu răspund la tratamente. La acești pacienți s-a încercat o triplă terapie. Chiar anul trecut a fost prezentat la Congresul american de Oncologie Medicală un trial care încearcă practic să inhibe 3 ținte. Să inhibe BRAF-ul, să inhibe EGFR-ul, acest receptor de pe membrană celulară și și mai jos în cascada ezimatică, MEK-ul", a detaliat dr Adina Croitoru.

În momentul acesta, însă, punctează medicul, lucrurile sunt doar la început, sunt doar trialuri clinice, al căror rezultat nu poate fi anticipat.

Academicianul dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, a punctat că totuși, cancerul de colon are de multe ori un prognostic mai bun decât alte cancere digestive, mai mult decât atât, „câteodată, după tratament, metastazele inițial nerezecabile, pot deveni rezecabile. Aici intervin și echipele chirurgicale și discuțiile multidisciplinare. De altfel în această emisiune de multe ori am subliniat această idee: În oncologie deciziile nu se iau în prezent decât în echipă".

Chirurgia, vitală în cancerele de colon

„Nu facem nimic de unul singur", a confirmat conf dr Adina Croitoru.

Oricum în aceste echipe multidisciplinare ultimul cuvânt al are oncologul, „pentru că vorbim de un plan general de tratament al bolnavului care are în vedere diversele procedee care pot fi aplicate, dar și prognosticul general al bolnavului pe termen lung. Prognosticul până la urmă este responsabilitatea oncologului și a modului în care combină metodele pe care le avem la dispoziție și asta face diferența", a continuat dr Irinel Popescu.

„Fără chirurgie în momentul de față nu am face nimic. Chirurgia este cel mai important act terapeutic care trebuie făcut în aproape toate localizările de boală, dacă se poate face. Deci nu trebuie sărit în niciun fel peste acest act terapeutic, întrucât e foarte important. Am spus tuturor și o spun și pacienților. De multe ori, pacienții ne întreabă dacă ai metastaze nu se pot rezolva cu pastile? Sigur că se pot rezolva, dar ajungi într-un moment în care ele progresează. Dacă în momentul în care sub chimioterapie boala a devenit rezecabilă, rezecția chirurgicală aduce mult mai mult decât aduce orice tratament nou molecular", a arătat dr Adina Croitoru.

Ce se întâmplă în cazul cancerului de pancreas și al altor cancere digestive, aflați în video.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel