Dovleacul: leguma care oferă 245% din doza necesară zilnică de vitamina A. Sursa naturală de luteină și zeaxantină pentru ochii tăi

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dovleac Foto: Freepik @fijulanam468
Dovleac Foto: Freepik @fijulanam468

Dovleacul este un aliment nutritiv, bogat în vitamine, antioxidanți și betacaroten, care ajută la susținerea sistemului imunitar, protejează vederea și oferă beneficii importante pentru sănătatea inimii și a pielii.

Vezi și: Legătura dintre consumul de cafea și riscul scăzut de cancer și boli cronice. După câte cești are cel mai puternic efect

Dovleacul, un dovleac de iarnă originar din America de Nord, este un aliment versatil și nutritiv. Deși este văzut ca o legumă, dovleacul este, din punct de vedere științific, un fruct datorită semințelor sale. Profilul său nutrițional este mai asemănător legumelor decât fructelor și conține o cantitate mare de vitamine și minerale.

Dovleacul este extrem de nutritiv, oferind un profil hipocaloric cu un conținut de apă de 94%. O porție de 245 g de dovleac fiert conține doar 49 de calorii și furnizează cantități substanțiale de nutrienți esențiali, inclusiv 245% din doza zilnică recomandată pentru vitamina A, 19% pentru vitamina C și cantități notabile de potasiu, cupru, mangan și vitamine B. De asemenea, este bogat în betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism. În plus, semințele de dovleac sunt comestibile și oferă diverse beneficii pentru sănătate.

Beneficii pentru sănătate

Dovleceii sunt bogați în antioxidanți, cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul și beta-criptoxantina, care pot neutraliza radicalii liberi și pot proteja celulele de daune. Studiile au arătat că acești antioxidanți protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare și reduc riscul de cancer, boli oculare și alte afecțiuni. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pe bază umană pentru a face recomandări de sănătate.

Dovleceii sunt, de asemenea, bogați în vitamine care pot stimula sistemul imunitar. Betacarotenul, care este transformat în vitamina A, poate întări sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea infecțiilor.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că vitamina C crește producția de globule albe, îmbunătățește funcția celulelor imunitare și accelerează vindecarea rănilor. În plus, dovleacul este o sursă bună de vitamina E, fier și acid folic, despre care s-a demonstrat că ajută sistemul imunitar.

Conținutul ridicat de vitamine A și C al dovleacului, împreună cu aportul său de vitamina E, fier și folat, pot, de asemenea, să întărească imunitatea. Vitamina A, luteina și zeaxantina sunt esențiale pentru protejarea vederii, care scade adesea odată cu vârsta.

Betacarotenul furnizează organismului vitamina A necesară, care este o cauză frecventă a orbirii. Studiile au constatat că persoanele cu un aport mai mare de betacaroten prezintă un risc semnificativ mai scăzut de cataractă, o cauză frecventă de orbire.

Dovleacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, care sunt legate de riscuri mai mici de degenerescență maculară legată de vârstă și cataractă. Vitaminele C și E funcționează ca antioxidanți și pot împiedica radicalii liberi să deterioreze celulele oculare.

Pe scurt, conținutul ridicat de vitamine A, luteină și zeaxantină din dovlecei poate ajuta la protejarea ochilor împotriva pierderii vederii, care devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.

Citește și: Cum să alergi mai repede și mai eficient fără durere. 10 tehnici de antrenament folosite de sportivii de performanță

Foto: Freepik @halalstock

Dovleacul este un aliment bogat în nutrienți, cu puține calorii și care conține aproximativ 94% apă. Este un aliment favorabil pierderii în greutate, deoarece vă permite să consumați mai mult decât alte surse de carbohidrați, cum ar fi orezul și cartofii, în timp ce luați în continuare mai puține calorii. În plus, dovleacul este o sursă bună de fibre, care vă poate ajuta să vă reduceți pofta de mâncare.

Dovleacul este bogat în carotenoizi, care sunt compuși care pot funcționa ca antioxidanți, ceea ce poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Studiile au arătat că persoanele cu un aport mai mare de alfa-caroten și beta-caroten au un risc semnificativ mai scăzut de cancere de stomac.

Alte studii au constatat că persoanele cu un aport mai mare de carotenoizi prezintă un risc mai scăzut de cancer de gât, pancreas, sân și alte tipuri de cancer. Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt siguri dacă carotenoizii în sine sau alți factori, cum ar fi obiceiurile de viață, sunt responsabili pentru aceste riscuri reduse.

Dovleacul conține, de asemenea, potasiu, vitamina C și fibre, care au fost legate de beneficiile pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că persoanele cu un aport mai mare de potasiu par să aibă o tensiune arterială mai scăzută și un risc redus de accidente vasculare cerebrale, doi factori de risc pentru bolile de inimă. În plus, dovleacul este bogat în antioxidanți, care pot proteja colesterolul „rău” LDL de oxidare.

Dovleceii sunt încărcați cu substanțe nutritive care promovează sănătatea pielii. Sunt bogați în carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Acești carotenoizi sunt transportați la diferite organe, inclusiv la piele, unde ajută la protejarea celulelor pielii împotriva deteriorării cauzate de razele UV dăunătoare. Vitamina C este esențială pentru o piele sănătoasă, deoarece ajută la producerea colagenului, o proteină care menține pielea puternică și sănătoasă.

Dovleacul este delicios, versatil și ușor de adăugat în dieta dumneavoastră. Gustul său dulce îl face un ingredient popular în mâncăruri precum creme, plăcinte și clătite, dar funcționează la fel de bine și în mâncăruri sățioase precum legume prăjite, supe și paste.

Dovleacul este disponibil pre-tăiat sau la conservă, ceea ce vă oferă flexibilitate în ceea ce privește rețetele și prepararea. Atunci când cumpărați produse conservate, citiți cu atenție etichetele, deoarece nu toate produsele conțin 100% dovleac și este posibil să doriți să evitați ingredientele adăugate, în special zahărul.

Cel mai simplu mod de a mânca dovleac este să îl condimentați cu sare și piper și să îl prăjiți în cuptor. De asemenea, multor persoane le place să îl prepare în supă de dovleac, mai ales pe timp de iarnă.

Cine ar trebui să evite consumul de dovleac

Dovleacul este considerat, în general, sănătos și sigur, dar unii pot prezenta alergii după consum. De asemenea, este ușor diuretic, provocând un efect de „pastile de apă” care poate dăuna celor care iau anumite medicamente, cum ar fi litiul, care poate afecta capacitatea organismului de a elimina litiul. Alimentele nesănătoase pe bază de dovleac, cum ar fi cafelele cu lapte, bomboanele și umpluturile pentru plăcinte, sunt adesea încărcate cu zahăr adăugat și nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca și consumul de fructe.

Dovleacul este un aliment sănătos, bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce îl face favorabil pierderii în greutate. Nutrienții săi stimulează sistemul imunitar, protejează vederea, reduc riscul de cancer și promovează sănătatea inimii și a pielii. Dovleacul este versatil și ușor de încorporat în mâncăruri atât dulci, cât și sărate, oferind numeroase beneficii pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel