Vezi și: COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
Există o gamă largă de suplimente disponibile astăzi, de la multivitamine la plante specifice, aminoacizi și enzime pentru diverse condiții de sănătate. Deși o dietă echilibrată poate furniza majoritatea nutrienților necesari pentru o sănătate optimă, aproximativ jumătate dintre oameni aleg să ia un multivitaminic pentru a acoperi eventualele deficiențe de vitamine sau minerale,conform Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Dacă ai o afecțiune precum hipertensiunea arterială sau colesterolul mare, limitarea sodiului și a grăsimilor saturate din alimentație poate ajuta la gestionarea acestor condiții.
De asemenea, administrarea împreună a magneziului și zincului ar putea suplimenta planul tău actual de tratament, conform unui studiu din 2020 publicat în Lipids in Health and Disease. Studiul a implicat persoane cu boli coronariene și diabet de tip 2, care au luat zilnic 250 miligrame de oxid de magneziu și 150 miligrame de sulfat de zinc timp de 12 săptămâni.
Beneficiile magneziului și zincului pentru colesterol și tensiune arterială
Magneziul este esențial pentru mai mult de 300 de funcții în organism, inclusiv menținerea funcției nervoase și sinteza proteinelor. De asemenea, magneziul joacă un rol important în susținerea funcției insulinei, reglarea tensiunii arteriale și metabolizarea colesterolului.
Acesta poate contracara efectul calciului asupra inflamației. Femeile au nevoie de cel puțin 310 miligrame de magneziu pe zi, iar bărbații de cel puțin 400 miligrame.
Conform unei revizuiri din 2021 publicate în Nutrients, o deficiență de magneziu ar putea fi asociată cu hipertensiune arterială, iar suplimentele de magneziu sunt recomandate ca parte a dietei DASH.
Zincul este adesea asociat cu funcția imunologică în sezonul rece, dar acesta joacă și un rol în sinteza proteinelor și activarea enzimelor care controlează ritmul cardiac și funcția vaselor de sânge.
Zincul reduce, de asemenea, inflamația și stresul oxidativ, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând riscul de formare a cheagurilor. Persoanele cu hipertensiune pot avea și o deficiență de zinc, iar acesta ajută vasele de sânge să se relaxeze prin stimularea oxidului nitric. Bărbații ar trebui să țintească un aport de 11 miligrame de zinc pe zi, iar femeile ar trebui să consume cel puțin 9 miligrame.
Vezi și: Screening-ul pentru cancerul mamar în România, cifre îngrijorătoare. Dr. Cătălin Jianu: 12.000 de cancere depistate în ultimii ani. 4000 au decedat | DCMedical.roScreening-ul pentru cancerul mamar în România, cifre îngrijorătoare. Dr. Cătălin Jianu: 12.000 de cancere depistate în ultimii ani. 4000 au decedat
Două vitamine populare ar putea ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale - FOTO: Freepik@noob
Efecte secundare ale unei doze prea mari de magneziu și zinc
Studiul din 2020 din Lipids in Health and Disease a avut participanți care au suplimentat dieta cu 250 miligrame de oxid de magneziu și 150 miligrame de sulfat de zinc. Limita superioară pentru suplimentele de magneziu este de 350 miligrame, iar administrarea în exces a magneziului poate provoca efecte secundare precum greață și diaree.
Este important să fii atent, deoarece unele laxative conțin și magneziu, iar interacțiunile cu medicamente precum antibioticele, diureticele și inhibitorii pompei de protoni sunt posibile.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Cantitatea de zinc din studiul respectiv era de 16,7 ori mai mare decât recomandarea zilnică pentru o femeie și de 13,6 ori mai mare decât pentru un bărbat.
Limita superioară tolerabilă pentru suplimentele de zinc este de 40 miligrame. Suplimentele de zinc în doze mari pot cauza amețeli, greață sau dureri de cap. Administrarea excesivă de zinc poate interfera și cu capacitatea organismului de a absorbi cupru și magneziu. Suplimentele de zinc pot interacționa, de asemenea, cu medicamente precum antibioticele, diureticele și penicilamina.
În concluzie, combinația de magneziu și zinc poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară, îmbunătățind nivelul colesterolului și tensiunea arterială. Totuși, este esențial să se acorde atenție dozelor și să se consulte un specialist înainte de a începe orice suplimentare cu aceste minerale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.