Două simptome cheie ale unui ucigaș tăcut. Poate duce la deces

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@outkastdesign
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@outkastdesign

Această afecțiune medicală gravă are un impact global masiv, adesea fără să prezinte simptome evidente. Această afecțiune poate rămâne nedetectată pentru luni sau chiar ani, până când poate provoca urgențe medicale mortale.

Neluată în seamă, această afecțiune poate pune în pericol sănătatea prin urgențe medicale mortale precum infarct și accidente vasculare cerebrale. Un factor serios de risc, care poate trece neobservat luni sau chiar ani, poate fi un semn că organismul tău este expus la un risc crescut de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral fatal.

Hipertensiunea arterială, impact masiv

Cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, această afecțiune înseamnă că inima trebuie să lucreze mai intens pentru a pompa sânge în corp.

Aceasta supune inima și alte organe, precum și vasele de sânge, la o tensiune suplimentară și poate provoca daune în timp. Este de asemenea un factor în multe afecțiuni grave și boli, inclusiv boli cardiovasculare, boli renale, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă și infarct miocardic.

Una din două persoane suferă de hipertensiune arterială. Cu toate acestea, adesea poate trece neobservată și nedepistată până când provoacă o urgență medicală gravă. Se estimează că aproximativ una din două persoane cu hipertensiune arterială nu își dau seama că o au sau nu primesc tratament pentru ea.

Din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente, este denumită "ucigașul tăcut". Cu toate acestea, există unele semne caracteristice pe care merită să le ai în vedere.

Vezi și: Cele mai comune cauze ale bolilor renale. Cum să îți menții rinichii sănătoși

Hipertensiunea arterială, simptome

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), simptomele pot apărea dacă tensiunea arterială este "foarte mare".

"Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu simt niciun simptom. Verificarea tensiunii arteriale este cea mai bună modalitate de a ști dacă ai tensiune arterială ridicată.

Dacă hipertensiunea arterială nu este tratată, poate cauza alte afecțiuni de sănătate precum boli renale, boli cardiace și accidente vasculare cerebrale", precizează OMS.

Dacă tensiunea arterială este 180/120 sau mai mare, s-ar putea să începi să observi simptome. Două astfel de simptome pot apărea în zona pieptului: dureri în piept și ritm cardiac anormal.

Vezi și: Nutrientul care scade riscul de ateroscleroză. Care sunt cele mai bune surse alimentare și care este aportul recomandat

Hipertensiunea arterială - FOTO: [email protected]

Cu toate acestea, OMS enumără și alte semne posibile:

- Dureri de cap severe

- Amețeală

- Dificultăți în respirație

- Grețuri

- Vărsături

- Vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii

- Anxietate

- Confuzie

- Zumzet în urechi

- Sângerări nazale

Vezi și: Inimile din România, exportate. Prof. Horațiu Moldovan: Există donatori de cord pe care nu îi putem valorifica. Sunt trimise în Europa

Hipertensiunea arterială, riscuri

Nu întotdeauna este cunoscut exact ce cauzează hipertensiunea arterială, dar riscul tău poate fi crescut dacă:

- Ai exces de greutate

- Consumi prea multă sare și nu consumi suficiente fructe și legume

- Nu faci suficient exercițiu fizic

- Consumi prea mult alcool sau cafea (sau alte băuturi pe bază de cofeină)

- Fumezi

- Ești stresat

- Ai peste 65 de ani

- Ai un membru al familiei cu hipertensiune arterială

- Locuiești într-o zonă defavorizată.

De asemenea, hipertensiunea arterială poate fi cauzată de afecțiuni sau boli precum diabetul sau bolile renale. Anumite medicamente precum pilula contraceptivă și steroizii sunt cunoscute și pentru creșterea tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel