Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
colesterol - FOTO: Freepik@wuttichai1983
colesterol - FOTO: Freepik@wuttichai1983

Așa putem să scădem nivelul colesterolului rău. Când este imperativ să folosim medicație specifică.

Colesterolul mărit, cunoscut și sub numele de hipercolesterolemie, este o afecțiune în care nivelul de colesterol în sânge este crescut peste limitele considerate sănătoase. Colesterolul este o substanță grasă esențială pentru funcționarea organismului, fiind implicată în formarea membranelor celulare, producerea hormonilor și sinteza acizilor biliari necesari pentru digestie.

Cum putem să scădem nivelul de colesterol

Tratamentul pentru colesterolul mărit poate implica modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat și alcool.

Dr. Roxana Novac, medic primar endocrinolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt modalitățile de a scădea nivelul de colesterol în mod natural și când trebuie, de fapt, să apelăm la tratamentul medicamentos.

"Adoptând măsuri alimentare sănătoase, reducând consumul de carne (mai ales carne roşie grasă), făcând sport măcar 30 minute zilnic (conform noilor ghiduri atât efort de tip aerobic alergare, mers, cât şi tonifiere musculară), însă uneori nici măcar aceste măsuri nu ne pot ajuta şi atunci este musai să apelăm la tratamentul cu statine”, a explicat dr. Roxana Novac, medic primar endocrinolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Condimentul comun care poate duce la cancer de stomac. Crește riscul cu 40%

Colesterolul ridicat, complicații

Colesterolul mărit, complicații cardiovasculare - FOTO: Freepik@pkproject

Colesterolul ridicat poate fi asociat cu diverse complicații și probleme de sănătate, în special în ceea ce privește sistemul cardiovascular.

Ateroscleroza: Colesterolul ridicat poate contribui la depunerea de plăci de grăsime pe pereții arterelor, un proces cunoscut sub numele de ateroscleroză. Aceste plăci pot îngusta și rigidiza arterele, ceea ce poate reduce fluxul de sânge către organele vitale, inclusiv inima și creierul.

Boli cardiovasculare: Ateroscleroza poate duce la boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, care implică blocarea arterelor care alimentează inima cu sânge. Acest lucru poate crește riscul de angină (durere în piept) și infarct miocardic (atac de cord).

Vezi și: Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment legat de reclamele care folosesc imaginea medicilor: E o mega-țeapă la un click distanță. Aduci prejudicii uriașe pacientului

Accident vascular cerebral (AVC): Colesterolul ridicat poate crește riscul de accident vascular cerebral prin îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează creierul cu sânge. Un accident vascular cerebral poate provoca daune grave creierului și poate avea consecințe pe termen lung asupra funcției cognitive și a mobilității.

Boală arterială periferică: Ateroscleroza poate afecta și arterele periferice, care furnizează sânge membrelor. Colesterolul ridicat poate crește riscul de boală arterială periferică, care poate provoca durere la mers, ulceratii și chiar gangrenă în cazurile severe.

Evenimente coronariene acute: Colesterolul ridicat poate crește riscul de evenimente coronariene acute, cum ar fi infarctul miocardic sau angina instabilă, care necesită adesea tratament medical de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel