Două noi avioane echipate medical au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Sunt două avioane Bombardier Learjet 75 destinate transportului pacienţilor.
Aeroanvele au fost achiziționate prin Proiectul AIR AMBULACE, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020.
”În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este partener. Bugetul alocat pentru achiziţia celor două aeronave a fost de 30 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție și vizează achiziția de mijloace tehnice și echipamente specifice și are ca indicator reducerea timpului de răspuns, prin achiziția de avioane echipate pentru intervenția în situații de urgență precum și de creșterea gradului de disponibilitate a aeronavelor pentru transport aerian pe distanțe medii și lungi, inclusiv efectuarea de misiuni care nu pot fi executate cu elicoptere. Fiecare avion poate transporta simultan doi pacienţi critici sau trei pacienţi, din care unul critic.
Totodată, fiecare avion este dotat cu incubator de transport nou-născuţi, existând inclusiv posibilitatea ca aeronavele să fie configurate, la nevoie, pentru transportul pacienţilor care necesită suport ECMO (plămân artificial) pe durata transportului. Viteza de croazieră a aeronavei Bombardier Learjet 75 este de aproximativ 830 km/h, iar raza de operare este de peste 3000 km.
Demersul de reînnoire a flotei aeriene a Inspectoratului General de Aviație al MAI este unul necesar în perspectiva dezvoltării capacităților de răspuns a personalului specializat la misiunile de o complexitate deosebită pentru salvarea de vieți”, arată Inspectoratul General de Aviație, pe pagina de Facebook.
Ce beneficii există pentru pacienți
”Fiecare avion poate transporta simultan doi pacienți critici sau trei pacienți, din care unul critic. Totodată, fiecare avion este dotat cu incubator de transport nou-născuți sau pacienți care necesită suport ECMO (plaman artificial) pe durata transportului”, a informat dr. Raed Arafat, coordonator DSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.