Investiția constă în trei echipamente, în valoare totală de 45.600 de euro. Este vorba despre un ventilator mecanic, un ecograf cu sonde speciale pentru nou-născuți și un incubator. Totul a pornit după ce la maternitatea din localitate a avut loc o situație medicală complicată.
Vasile Vlașin, președintele Asociației „Părinți Salvatori”, cel care s-a ocupat de proiect, explică: „Proiectul de dotare a Maternității Dej a pornit după ce o familie din Dej ne-a cerut ajutorul, în urma unor complicații prin care a trecut copilașul lor la naștere.
Copilașul, născut prematur, a avut probleme respiratorii, iar în lipsa unui ventilator mecanic, viața lui a atârnat de un fir de ață. Chiar dacă situația s-a terminat în mod fericit, bebelușul fiind ventilat manual, cu balon, și transferat de urgență la Cluj, familia m-a căutat și m-a rugat să facem și pentru Spitalul din Dej ceea ce am făcut pentru Spitalul din Baia Mare, în memoria lui Luca”, relatează el.
Astfel, continuă, el, a început o campanie de informare în Dej și în împrejurimi, cu privire la importanța unui asemenea echipament și a început să strângem banii necesari achiziționării. „Între timp, vizitând Spitalul din Dej și stând de vorbă cu medicii de la Neonatologie, am înțeles că există și alte nevoi extrem de urgente: un ecograf cu sonde speciale pentru nou-născuți și un incubator. A urmat o mobilizare extraordinară a multor voluntari, care m-au ajutat in organizarea de evenimente publice, iar eu personal am mers în peste 40 de biserici unde am prezentat detaliat proiectul acesta”, mai spune el.
Valoarea echipamentelor, peste 45.000 de euro
După mobilizarea cetățenilor, autoritățile locale s-au angajat să susțină proiectul și să contribuie cu o sumă pentru punerea în aplicare. „Primarul din Dej mi-a mărturisit că a urmărit de la început povestea lui Luca și apoi a proiectului Părinți Salvatori, ne-a spus că și autoritatea publică locală dorește să susțină proiectul nostru, urmând să își asume plata unui echipament.
Valoare celor trei echipamente este de 45.600 de Euro. În acest moment mai avem o datorie de 6.200 de Euro către furnizori, luând în calcul și suma pe care Primăria a promis că o va achita. Primul echipament a fost pus în funcțiune în data de 6 martie, iar azi, 20 mai, l-am pus în funcțiune pe cel de-al treilea. Mulțumesc în special familiei Anca și Beniamin Mocan, care nu s-au mulțumit că bebelușul lor a supraviețuit, ci au dorit să se asigure că pe viitor nici un alt nou-născut nu va mai fi în pericol de moarte din cauza lipsei unui aparat”, a mai spus el.
Povestea lui Luca este una tristă. Copilașul și-a pierdut viața la doar doi ani, după ce s-a înecat cu bol alimentar. Cu toate că a fost transportat la spital în foarte scurt timp, în lipsa aparaturii de specialitate, copilașul nu a putut fi salvat.
Părinții lui Luca au început, de atunci, o luptă continuă pentru ca astfel de nenorociri să poată fi evitate. În acest context, spitalul din Baia Mare a fost dotat cu aparatură care i-ar fi putut salva viața lui Luca. De asemenea, ei au înființat Asociația Părinți Salvatori, care adună fonduri cu scopul de a ajuta persoane aflate în situații medicale critice și lipsite de posibilități financiare, sau la dotarea unor secții dedicate nou-născuților. Ei organizează și cursuri gratuite de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și eliberare de căi respiratorii în caz de înec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.