Dosarul Electronic de Sănătate (DES) este funcțional! Cum îți vezi datele personale și cum le modifici

Dana Lascu |
Data publicării:
Dosarul electronic de sanatate. Foto: Print screen
Dosarul electronic de sanatate. Foto: Print screen

După ce aproape patru ani nu a mers din cauza unor probleme ale sistemului informatic (SIUI), dosarul electronic de sănătate (DES) a devenit funcțional. Iată ce conține el și cum îți protejezi datele personale:

Dosarul electronic de sănătate (DES) ce conține cele mai importante date medicale despre fiecare pacient român, asigurat sau neasigurat. Cu ajutoru lui, medicii vor avea un acces mult mai ușor la datele care le sunt necesare atunci când consultă sau pun diagnosticul unui pacient. Asta pentru că acest dosar poate conține, printre altele, informații medicale ale pacientului înregistrate de-a lungul vieții, precum alergii și intoleranțe, intervenții chirurgicale, proteze sau alte dispozitive medicale care au fost montate intern, transplant dacă este cazul, istoricul de boli și diagnostice, rezultatele analizelor, vaccinări, boli ereditare în familie etc. 

De asemenea, el este util și pacienților, care pot alege ce să apară și ce nu în propriul dosar, inclusiv ștergerea sau anonimizarea unor documente. 

„Dosarul electronic de sănătate este o colecția electronică de date cu caracter medical înregistrate în sistemul informatic al DES gestionat de al Casa Națională de Asigurări de Sănătate. DES se constituie și se alimentează cu informații cuprinse în actele medicale emise de medici și colectate în această aplicație. Datele medicale pot fi vizualizate în totalitate de către titularul DES, care poate acorda acces gradual la date și personalului medical înregistrat în sistem”, arată CNAS. Atenție, însă, înainte de a-l putea accesa, este necesar să vă adresaţi unui medic în vederea constituirii dosarului de sănătate! 

Cum te conectezi

Dosarul de sănătate pentru un pacient se constituie la prima trimitere a unui document medical de către un medic în sistemul DES. Practic, la transmiterea unui prim document medical, se verifică dacă pentru CNP-ul acelui pacient există deja generat un dosar de sănătate. Dacă nu există, se vor interoga bazele de date SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) și SIPE (Sistemul Informatic Prescripția Electronică) pentru CNP-ul respectiv, se vor extrage date istorice iar datele din dosar vor fi consolidate pe baza acestor informații și a celor cuprinse în documentul medical transmis de medic. Interogarea pentru date istorice se produce numai la crearea dosarului, urmând ca acesta să fie apoi alimentat cu date prin transmiterea de documente medicale. Dosarul de sănătate se constituie și atunci când pacientul solicită matricea de securitate (pentru acces) de la medic iar medicul o generează, o imprimă și o înmânează pacientului.

Odată dosarul constituit, pacientul se poate conecta online la pagina DES (link direct aici) de pe telefon, tabletă, calculator sau laptop, dacă acestea sunt conectate la internet. Pacienții se pot conecta fie folosind cardul de sănătate (codul și PIN-ul), fie folosind codul de asigurat (dacă nu au card de sănătate), fie folosind codul numeric personal (CNP). 

Odată introduse aceste date, sistemul vă redirecționează spre o noua pagină unde aveți de introdus un COD de verificare, astfel încât datele să fie în siguranță. Apoi va trebui să introduceți parola pe care ați ales-o în momentul înregistrării contului. După prima înregistrare în portalul DES, fiecare utilizator va fi îndrumat să își aleagă o nouă parolă, tot din motive de siguranță. 

Ca să poată accesa dosarul electronic de sănătate al unui pacient, un medic trebuie să fie înregistrat în sistem și să dețină o semnătură electronică înregistrată in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) – fie el medic de familie, medic clinician, medic de spital, etc. 

Datele medicale pot fi vizualizate în totalitate de către titularul DES (pacient), care poate acorda acces gradual sau total la date și personalului medical înregistrat în sistem. 

Cum se face înregistrarea pas cu pas, aflați AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel