Vezi și: Zahărul, efecte nocive. Dr. Radu Țincu: Este una din dependențele greu de eliminat
Pe măsură ce temperaturile scad, farmecul de a te strecura în șosete calde pentru o noapte confortabilă devine irezistibil. Multe persoane aleg să poarte șosete la culcare, crezând că acest act simplu le poate ajuta să rămână calde fără a da drumul la încălzire. Cu toate acestea, experții îndeamnă acum oamenii să reconsidere acest obicei de la culcare.
Problemele bacteriene ridicate
Cercetări recente au dezvăluit descoperiri îngrijorătoare cu privire la igiena șosetelor purtate pe parcursul zilei. Potrivit unui studiu realizat de Mattress Next Day, nivelurile de bacterii găsite pe aceste șosete pot fi destul de deranjante. Cercetarea a descoperit că unele șosete adăpostesc aceleași bacterii asociate în mod obișnuit cu gândacii și cu excrementele acestora.
Studiul a evidențiat în mod special prezența Pseudomonas aeruginosa, o bacterie întâlnită adesea în medii unde igiena poate fi compromisă. Șocant este că această bacterie a fost detectată pe jumătate dintre șosetele analizate, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, precum și pe doormats, subliniind necesitatea de a fi atenți la igiena șosetelor.
Vezi și: Poziția brațului poate influența tensiunea arterială. Cum se măsoară, de fapt, tensiunea
Igiena șosetelor, importantă
Descoperirile studiului servesc ca un memento clar al importanței de a schimba șosetele înainte de culcare. Purtarea șosetelor uzate în timpul somnului poate expune persoanele la bacterii dăunătoare, ceea ce poate duce la iritații ale pielii sau infecții. Experții subliniază că este esențial să se mențină bune practici de igienă, mai ales când vine vorba de articole care vin în contact direct cu pielea.
În lumina acestei informații, ar putea fi înțelept să regândești acest obicei confortabil și să îmbrățișezi șosete proaspete și curate sau să renunți la șosete pentru o noapte mai sănătoasă de somn.
Vezi și: Cancerul, o nouă perspectivă asupra cauzelor. Epigenetica, schimbarea care actualizează tratamentul
Dormitul cu șosete, dăunător - FOTO: Freepik
Pseudomonas aeruginosa, ce este
Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram-negativă, care este adesea întâlnită în medii umede și poate fi găsită în sol, apă, și pe diverse suprafețe. Aceasta este cunoscută pentru rezistența sa la antibiotice și pentru abilitatea de a provoca infecții în rândul persoanelor cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice.
Pseudomonas aeruginosa poate provoca infecții ale căilor respiratorii, infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii, și poate afecta răni și arsuri. De asemenea, este adesea responsabilă pentru infecții în spitale, mai ales în cazul pacienților care sunt intubați sau care au catetere, potrivit CDC.
Vezi și: Vitamina D3, stimulator al celulelor imune. Celulele dendritice tolerogene, rol în scleroza multiplă
Această bacterie este notorie pentru abilitatea sa de a dezvolta rezistență la multe tipuri de antibiotice, ceea ce face infecțiile cauzate de ea mai dificile de tratat.
Infecțiile pot varia în funcție de locul în care apar, dar pot include febră, dureri de spate, tuse, dificultăți de respirație, și secreții purulente.
Prevenirea infecțiilor cu Pseudomonas aeruginosa implică menținerea unei igiene riguroase, dezinfectarea corectă a echipamentelor medicale, și, în cazul pacienților cu risc, monitorizarea atentă a semnelor de infecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.