Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a raportat că o treime din populația Statelor Unite nu doarme suficient. De asemenea, CDC avertizează că privarea de somn ridică riscul unor diverse afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea și depresia.
Dar, potrivit unui nou studiu, publicat pe 5 decembrie European Heart Journal, dormitul prea mult poate afecta sănătatea la fel de negativ ca și somnul prea puțin.
Chuangshi Wang, doctorand la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, și la Peking Union Medical College de la Academia Chineză de Științe Medicale din China, este autorul principal al noii lucrări.
Consecințele a prea mult somn asupra sănătății
Wang și colegii săi au examinat obiceiurile de dormit pentru mai mult de 116.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, care sunt înscrise în studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology).
În analiza lor, cercetătorii au inclus, de asemenea, informații despre starea socio-economică a participanților, obiceiurile stilului de viață, activitatea fizică, dieta, utilizarea diferitelor medicamente și istoricul familial al afecțiunilor cronice, notează MedicalNewsToday.
În total, 4.381 de persoane au decedat și 4.365 de persoane au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral în timpul perioadei de urmărire de 8 ani, a studiului PURE.
Analiza efectuată de Wang și echipa ei a arătat că persoanele care au dormit în mod regulat mai mult de cele 6-8 ore pe noapte recomandate au fost mai predispuse să moară prematur sau să dezvolte boli cardiovasculare.
Mai exact, riscul decesului prematur sau al condițiilor cardiovasculare a fost cu 5% mai mare pentru persoanele care au dormit 8-9 ore pe noapte, față de cel pentru persoanele care au dormit în cantitatea recomandată.
Cei care au dormit între 9 și 10 ore pe noapte au avut un risc cu 17% mai mare de a muri prematur sau de a dezvolta boli cardiovasculare. În mod similar, persoanele care dorm în mod regulat mai mult de 10 ore au un risc cu 41% mai mare.
Durata normală de somn pentru un adult
De asemenea, studiul a constatat un risc similar dar cu 9% mai mare decât normal pentru cei care dorm 6 ore sau mai puțin. Totuși, autorii avertizează că această creștere nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.
Wang explică aceste constatări spunând că „studiul nostru arată că durata optimă a somnului este estimată între șase la opt ore pe noapte, pentru adulți".
„Având în vedere că acesta este un studiu observațional care poate arăta doar o asociere, mai degrabă decât să dovedească o relație de cauzalitate, nu putem spune că somnul prea mult provoacă boli cardiovasculare", avertizează ea.
„Cu toate acestea, prea puțin somn ar putea fi un factor care contribuie la deces și cazuri de boli cardiovasculare, precum și că prea mult somn poate indica risc crescut".
Autorul corespondent, dr. Salim Yusuf, care este investigatorul principal al studiului PURE și un profesor de medicină la McMaster, comentează, de asemenea, concluziile.
„Publicul larg trebuie să se asigure că doarme aproximativ șase până la opt ore de somn pe noapte. Pe de altă parte, dacă dormi prea mult în mod regulat, adică mai mult de nouă ore pe zi, atunci ar trebui să vizitați un medic pentru a vă verifica starea generală de sănătate".
„Pentru medici", continuă Dr. Yusuf, „inclusiv intrebări cu privire la durata somnului și la moțăitul din timpul zilei pot fi de ajutor în identificarea persoanelor cu risc ridicat de probleme de inimă și de vase sanguine sau deces".
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.