Dopamina, ce rol are și care sunt semnele deficitului sau excesului. Cum se poate regla nivelul prin câțiva pași simpli

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dopamina. FOTO: Freepik @val-suprunovich
dopamina. FOTO: Freepik @val-suprunovich

Dopamina este unul dintre neurotransmițătorii responsabili de mișcare și de emoții. Excesul sau deficitul de dopamină are impact asupra stării de sănătate, psihoemoțională și fizică.

Dopamina este cunoscută ca parte din grupul ”hormonilor fericirii”, alături de serotonină, endorfine și oxitocină.

Dopamina este o substanță chimică, prezentă în mod natural în corpul uman, și acționează ca un neurotransmițător. În funcție de zona din creier unde acționează, dopamina are roluri importante și diverse, de la controlul mișcării până la răspunsul emoțional.

Dopamina, rolul său în organism

Dopamina joacă un rol esențial în sistemul de recompensă, un grup de procese cerebrale care controlează motivația, dorința și poftele.

Nivelurile de dopamină influențează, de asemenea, următoarele funcții corporale:

- starea de spirit

- somnul

- învățarea

- mișcarea

- vigilența.

În afara sistemului nervos, dopamina funcționează ca hormon, fiind sintetizată la nivel local, cu acțiune în apropierea celulelor unde este eliberată.

Astfel, efectele periferice ale dopaminei sunt:

- vasele de sânge, efect vasodilatator

- rinichii, modulează excreția de sodiu și crește volumul de urină eliminat

- tubul digestiv, reduce motilitatea intestinală și protejează mucoasa

- pancreasul, reduce secreția de insulină

- sistemul imunitar, reduce activitatea limfocitelor.

Vezi și: Folosirea telefonului în baie, factor de risc pentru apariția hemoroizilor. Care este timpul limită de stat pe toaletă pentru a evita aceste probleme

Nivelul optim de dopamină

Nivelul optim pentru dopamina din sânge este, în general, mai mic de 30 de picograme pe mililitru.

A avea mai multă sau mai puțină dopamină în sânge poate afecta comunicare interneuronală, iar acest lucru poate duce la aparișia unor afecțiuni fizice și mintale.

De exemplu, un nivel scăzut de dopamină poate provoca simptome asociate cu depresia, precum lipsa de motivație, astenie, tulburări de somn sau pierderea echilibrului, în timp ce o cantitate prea mare, deși benefică în legătură cu aspectul în învățare, poate duce la anxietate, energie exagerată, insomnie, agresivitate sau halucinații, arată Medical News Today.

Nivelul de dopamină poate fi crescut cu ajutorul medicamentelor, de tipul celor antidepresive, dar și cu o dietă echilibrată, din care să facă parte alimente bogate în triptofan, o proteină de produce neurotransmițătorii dopamină și serotonină.

Alimentele bogate în triptofan sunt:

- migdalele

- carnea de pui

- ouăle

- spanacul.

De asemenea, dopamina poate fi crescută cu ajutorul:

- exercițiilor

- meditației

- somn suficient

- practicarea de activități care vă fac plăcere.

Dopamina, rol în afecțiunile psihiatrice și fizice

Deși este greu de identificat o singură cauză pentru majoritatea tulburărilor și provocărilor legate de sănătatea mintală, adesea acestea sunt legate de excesul sau deficitul de dopamină în diferite părți ale creierului.

Schizofrenia. Cu zeci de ani în urmă, cercetătorii credeau că simptomele provin de la un sistem hiperactiv de dopamină.

Acum, unele se datorează unei cantități prea mari din această substanță chimică în anumite părți ale creierului. Iar simptomele includ halucinațiile și iluziile.

O lipsă a acesteia în alte părți poate provoca semne diferite, cum ar fi lipsa de motivație și de dorință.

ADHD. Unele cercetări arată că tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție ar putea fi cauzată de un deficit de dopamină, iar aceasta s-ar datora genelor. De altfel, medicamentele specifice ADHD acționează prin stimularea dopaminei.

Abuzul și dependența de droguri. Substanțele interzise, precum cocaina, pot provoca o creștere mare și rapidă a dopaminei din creier.

Aceasta vă satisface sistemul natural de recompensă într-un mod important. Dar consumul repetat de droguri ridică, de asemenea, pragul pentru acest tip de plăcere.

Acest lucru înseamnă că trebuie să luați mai mult pentru a obține același efect, arată WebMD.

În ceea ce privește rolul dopaminei în afecțiunile fizice, cele vizate sunt boala Parkinson, unde boala neurodegenerativă afectează neuronii care produc dopamina, dar și obezitatea, care în urmă cu un deceniu a fost ridicată la rang de boală și care afectează un număr foarte mare de persoane.

Boala Parkinson este boala neurodegenerativă în care se produce distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina.

Cum aceasta are rol important în realizarea mișcărilor, apar o serie de manifestări neurologice: tremor, rigiditate, lentoarea mișcării, tulburări de mers și de echilibru.

Astfel, pentru ameliorarea simptomelor se recomandă medicamente care cresc nivelul de dopamină din creier.

Obezitatea este o boală multi-factorială, o boală cronică și recidivantă, iar faptul că poate fi alegerea unui stil de viață este un mit demontat de nutriționiști.

Concret, pacienții cu obezitate se confruntă cu obstacole pe care alte persoane nu le au. Aceștia ar putea avea probleme cu sistemul natural de recompensă.

Studiile de imagistică sugerează că la persoanele cu obezitate, creierul nu eliberează suficientă dopamină, respectiv serotonină, mai arată sursa menționată anterior.

Vezi și: Uleiul de oregano, doza de antioxidanți cu efecte antibiotice și antifungice. Ajută și în scăderea colesterolului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel