Dopaj sanguin în atletism, o cincime din sportivii de anduranță de la Mondialele 2011 şi 2013

Dana Lascu |
Data publicării:
O mare dintre atleții care au participat la probele de anduranță e posibil să fi folosit o metodă de dopaj cu sânge
O mare dintre atleții care au participat la probele de anduranță e posibil să fi folosit o metodă de dopaj cu sânge

Dopaj sanguin a fost evidențiat la aproape o cincime dintre atleții ce au participat în probele de anduranță la Mondialele din 2011 de la Daegu și la cele din 2013 de la Moscova, potrivit unui studiu realizat la universitatea din orașul elvețian Lausanne.

„Rezultatele noastre pornind de la parametri hematologici solizi oferă o estimare privind o prevalență globală a dopajului sanguin de 18% în medie la sportivii de anduranță", au notat cercetătorii, în argumentația studiului.

Ei amintesc că procentul controalelor pozitive (urină și sânge) la analizele efectuate de laboratoarele acreditate de Agenția Mondială Antidoping (WADA/AMA) este sub 2%.

Autorii studiului au avut acces la analizele sanguine a 1.222 de sportivi participanți la probele de anduranță (marș și alergări începând de la 800 m) și au comparat rezultatele cu populațiile de referință, utilizând șapte parametri biologici ce pot varia odată cu dopajul, mai ales în cazul celui cu EPO sau al transfuziilor sanguine.

Potrivit rezultatelor, femeile (în medie 22%) au fost mai afectate decât bărbații (15%) la Daegu, un raport ce s-a inversat la Mondialul de la Moscova (15% în medie, dintre care 12% femeile, 17% bărbații). Rezultatele sunt detaliate pentru anumite țări, care însă nu au fost numite.

Potrivit autorilor studiului, datele arată că introducerea pașaportului biologic de către IAAF în 2011 nu a dis la reducerea semnificativă a prezenței dopajului sanguin în 2013. Studiul a fost finanțat parțial de AMA și Federația internațională de atletism (IAAF), informează AFP și Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel