Duminică de doliu pentru România. După ce la prânz s-a stins din viață legendarul canotor Ivan Patzaichin, după o luptă cruntă cu o boală incurabilă, pleacă dintre noi și un mare actor: Ion Caramitru.
„ După o nemeritată suferință, maestrul Ion Caramitru s-a stins din viață în după-amiaza de astăzi la Spitalul Universitar de Urgență Elias.
Dumnezeu să îl odihnească!”, se arată în comunicatul transmis de Spitalul Elias și semnat de managerul instituției, Dr. Mugur Ardelean.
Ion Caramitru era internat din 10 august la Spitalul Ellias din Capitală și se dusese inițial ca să-și facă niște analize pentru că se simțea rău.
„Ion Caramitru a fost actor de teatru și film dar și regizor. A fost, totodată, și politician. Între 1996 și 2000 a lucrat ca ministru al Culturii. Condoleante familiei și tuturor celor care l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!
Actorul Ion Caramitru s-a născut în București, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a orașului Korcea, de religie creștin ortodoxă.
A fost actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestei instituții. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alții”.
A interpretat roluri principale în 40 de filme. Caramitru era președinte al Uniunii Teatrale din România de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990”, notează echipa Teatrului Românesc, pe pagina de Facebook.
Ion Caramitru a fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.
În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare - 400.
Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.
În zilele de 21-22 decembrie 1989, s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.