Doi factori cheie care duc la cancer. Unul este alegerea noastră în totalitate

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@aviavland
cancer - FOTO: Freepik@aviavland

Acești doi factori cheie duc la dezvoltarea cancerului. Unul este alegerea noastră în totalitate.

Cercetătorii au descoperit un mecanism crucial care leagă dieta nesănătoasă și afecțiunile metabolice de riscul de cancer, prin intermediul unei gene protectoare numite BRCA2. Această descoperire aruncă lumină asupra modului în care metabolismul glucozei poate influența dezvoltarea cancerului, prin intermediul unui compus numit metilglicol (MGO).

Deși cercetarea se bazează pe modele de laborator și dimensiuni mici ale eșantioanelor de țesut uman, aceasta deschide noi direcții pentru înțelegerea și prevenirea cancerului.

Cercetătorii au descoperit un element lipsă între dieta și riscul de cancer. Un mecanism anterior necunoscut pentru inactivarea genelor care suprimă formarea tumorilor ajută la explicarea de ce riscul de cancer este asociat cu o dietă nesănătoasă sau cu afecțiuni metabolice nemanagede precum diabetul.

Ce s-a analizat

Cercetătorii din Singapore și Marea Britanie au folosit modele de șoareci, țesuturi umane și organoide umane de sân crescute în laborator pentru a descoperi că schimbările în metabolismul glucozei ar putea ajuta cancerul să crească prin dezactivarea temporară a unei gene care ne protejează de tumori, numită BRCA2.

"Aceste descoperiri ridică conștientizarea impactului dietei și controlului greutății în managementul riscurilor de cancer. Am început studiul cu scopul de a înțelege ce factori cresc riscul în familiile susceptibile de cancer, dar am descoperit în cele din urmă un mecanism mai profund care leagă o cale esențială de consum energetic dezvoltării cancerului", spune primul autor al noii studii, farmacologul oncologic Li Ren Kong de la Institutul de Științe ale Cancerului din Singapore (CSI Singapore), potrivit studiului publicat în Cell. 

Descoperirea contestă, de asemenea, o teorie de lungă durată despre genele care protejează împotriva cancerului. Paradigma "două lovituri" a lui Knudson, propusă pentru prima dată în 1971, afirmă că ambele copii ale unei gene supresoare de tumori trebuie inactivate permanent în celulele noastre înainte ca cancerul să poată începe.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D. Care sunt complicațiile asociate cu un nivel scăzut de Vitamina D

Genele implicate în dezvoltarea cancerului

Studii recente au constatat că o mutație într-una dintre cele două gene BRCA2 ale unei celule este implicată în diferite tipuri de cancer. În mod interesant, șoarecii și celulele umane cu această mutație nu prezintă semnele obișnuite ale instabilității genetice observate în celulele cu ambele copii ale genei mutate.

La șoareci, având doar o copie a BRCA2 afectată nu pare să cauzeze probleme majore în dezvoltarea organelor sau în repararea ADN-ului în majoritatea țesuturilor. Dar celulele cu această mutație par să fie mai vulnerabile la stre, cum ar fi expunerea la toxinele din mediul înconjurător, cum ar fi formaldehida sau acetaldehida, care pot reduce nivelurile lor de proteină BRCA2, ducând la probleme funcționale.

"Cum astfel de factori de mediu cresc riscul de cancer nu este încă foarte clar, dar este vital să înțelegem legătura dacă vrem să luăm măsuri preventive care să ne mențină sănătatea mai mult timp", spune oncologul și cercetătorul în cancer Ashok Venkitaraman de la CSI Singapore.

Dieta, factorul controlabil care duce la cancer

Dieta, factorul controlabil care poate duce la cancer - FOTO: Freepik

Cercetătorii, condus de Ashok Venkitaraman de la CSI Singapore, au studiat persoanele care au o copie defectuoasă a genei BRCA2 și au descoperit că acestea sunt mai sensibile la un compus numit metilglicol (MGO). MGO este produs în organism când celulele descompun glucoza pentru energie.

Factorul controlabil nou descoperit care poate contribui la riscul de cancer este legat de metabolismul glucozei și de un compus numit metilglicol (MGO). Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de MGO, care este produs în organism în timpul descompunerii glucozei pentru energie, pot duce la dezactivarea temporară a unei gene protectoare împotriva cancerului numită BRCA2.

Acest lucru sugerează că schimbările în modul în care organismul descompune glucoza pot influența dezvoltarea și progresia cancerului. Astfel, un factor controlabil care poate contribui la riscul de cancer este dieta și modul în care gestionăm metabolismul glucozei, prin controlul nivelurilor de zahăr din sânge și adoptarea unei diete sănătoase.

Vezi și: Cele două alimente care pot reduce riscul de demență. Sunt cei mai buni protectori ai creierului. Efectele, vizibile în cazul vârstnicilor

Studii de laborator

Aceste rezultate provin din studii de laborator și eșantioane mici de țesut uman, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine legătura dintre alimentație, diabet și riscul de cancer. Înțelegerea acestei legături ar putea contribui la strategii de prevenire sau detectare timpurie a cancerului, de exemplu, prin controlul nivelului de zahăr din sânge și prin adoptarea unei diete sănătoase.

"Metilglicolul poate fi detectat ușor printr-un test de sânge pentru HbA1C, care ar putea fi potențial utilizat ca marker. Mai mult, nivelurile ridicate de metilglicol pot fi de obicei controlate cu medicamente și o dietă bună, creând căi pentru măsuri proactive împotriva inițierii cancerului", spune Venkitaraman.

Cercetarea a fost publicată în Cell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel