Plecat din România în 1975, doctorul Herman Berkovits a păstrat vie legătura cu țara noastră și cu cetățenii români. Vine des în România, este consul onorific al țării noastre în Israel, a fost consilier onorific al premierului (în 2018) și a primit numeroase titluri și distincții în România, printre care se numără și titlurile onorifice de Doctor Honoris Causa primite de la UMF Iași, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Universitatea Titu Maioescu din București și de la UMF Carol Davila din București.
Născut în Târgu-Lăpuș, Maramureș, medicul Herman Berkovits a terminat Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca în 1971, având specializarea pediatrie. Timp de patru ani, a fost medic în două sate din Maramureș și unul din Suceava, iar în 1975, a părăsit România pentru a se stabili în Israel, împreună cu familia. Aici s-a specializat în două dintre cele mai mari și mai importante spitale din Israel - Bikur Holim Slimnīca și Hadasa, ambele din Ierusalim.
Din 1981 a activat ca medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim, iar din 1985 și-a deschis propria clinică de pediatrie și medicină generală în Ierusalim.
Deși a plecat încă din 1975 în Israel, legăturile sale cu România au rămas strânse. De-a lungul carierei, Herman Berkovits a tratat numeroși pacienți români în Israel, de la muncitori aflați la lucru acolo, la persoane publice. În repetate rânduri, a primit titlul „Omul Anului” din partea comunității românești din Israel, titlu acordat de Centrul Cultural Româno-Israelian.
Medicul personal și prietenul lui Netanyahu
Când Benjamin Netanyahu a obținut al doilea mandat de prim-ministru, Herman Berkovits îi devenea medic personal. De altfel, este prieten apropiat cu fostul premier și familia, soția lui Herman Berkovits, care este pianistă, predând această disciplină copiilor lui Netanyahu. De altfel, la declanșarea campaniei de vaccinare contra COVID-19 în Israel, în decembrie 2020, chiar el l-a vaccinat public pe premier, în fața presei.
„Faptul că un evreu-român este medicul personal al premierului israelian, într-o țară unde sunt foarte mulți medici excepționali, este o onoare pentru mine și pentru școala de medicină de la Cluj, precum și pentru profesorii acestei școli unde se învață o medicină serioasă. Pentru contribuția pe care am avut-o la întărirea relațiilor dintre cele două capitale, București și Ierusalim, mi s-a acordat `Cheia Bucureștiului` și `Cetățean de Onoare al Municipiului București`. Datorită bunelor relații pe care le-am menținut în toate mediile, am fost numit Consul Onorific al României în Israel și am fost profund emoționat de onoarea care mi s-a acordat“, spunea, la momentul respectiv, medicul Herman Berkovits, conform repatriot.ro
De la președintele Klaus Iohannis, Herman Berkovits a primit „Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer”, pentru contribuția personală la susținerea și promovarea relațiilor dintre Statul Israel și România.
Un lucru mai puțin știut despre Herman Berkovits este că a ajutat victimele de la Colectiv, obținând donația unui medicament în valoare de 150.000 de euro și a aranjat cu firma care producea medicamentul ca doi medici specialiști din Israel să vină atunci la București, ca să ajute la tratarea acelor pacienți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.