Doar 8 minute de conținut TikTok provoacă daune psihologice uriașe

TikTok - Foto: Freepik @Ummayammara
TikTok - Foto: Freepik @Ummayammara

Doar 8 minute de conținut TikTok de "inspirație slabă" sunt suficiente pentru a afecta imaginea corporală și pentru a provoca daune psihologice.

Problemele legate de imaginea corporală în rândul tinerilor australieni au fost exacerbate de social media, determinându-i să se compare cu alții și să aspire la standardele de frumusețe adesea inaccesibile și nesănătoase.

TikTok, o platformă ce permite utilizatorilor să creezi și să consume videoclipuri scurte, a acumulat peste 1 miliard de utilizatori.

Conținutul nociv, inclusiv videoclipurile care glorifică tulburările de alimentație și corpurile extrem de subțiri, circulă liber pe platformă.

Având în vedere că majoritatea utilizatorilor TikTok sunt tineri, un nou studiu și-a propus să investigheze cum afectează acest tip de conținut imaginea corporală a tinerelor femei.

Studiul a arătat că doar opt minute de vizionare a conținutului TikTok axat pe dietă, pierderea în greutate și exerciții fizice au avut un efect  imediat negativ asupra satisfacției legate de imaginea corporală.

Studiul a recrutat 273 de femei utilizatoare de TikTok, cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, și le-a împărțit în două grupuri.

Persoanele cu un diagnostic actual sau anterior de tulburări alimentare au fost excluse din studiu.

Participanții din grupul experimental au vizionat o compilație de 7 - 8 minute de conținut "pro-anorexie" și "fitspiration" preluat direct de pe TikTok.

Aceste videoclipuri prezentau tinere care își restricționau consumul de alimente și ofereau sfaturi despre exerciții fizice și diete, cum ar fi descrierea curelor de sucuri pentru pierderea în greutate.

Grupul de control a vizionat o compilație de videoclipuri TikTok cu conținut "neutru", precum videoclipuri cu natură, gătot și animale.

Folosind o serie de chestionare, s-au măsurat nivelurile de satisfacție legate de imaginea corporală și atitudinile față de standardele de frumusețe înainte și după ce participanții au vizionat conținut TikTok.

Ambele grupuri au raportat o scădere a satisfacției legate de imaginea corporală de la începutul până la sfârșitul vizionării videoclipurilor.

Totuși, cei expuși conținutului pro-anorexie au avut cea mai mare scădere a satisfacției legate de imaginea corporală.

De asemenea, au înregistrat o creștere a internalizării standardelor de frumusețe.

Internalizarea apare atunci când cineva acceptă și se identifică cu standardele externe de frumusețe.

"Studiul nostru a arătat că mai puțin de 10 minute de expunere la conținutul TikTok pro-anorexie implicit și explicit a avut consecințe negative imediate pentru stările de imagine corporală și interiorizarea idealurilor de aspect.

Daunele psihologice pot apărea pentru tinerele utilizatori TikTok chiar și atunci când nu se caută conținut explicit pro-anorexie și când utilizarea TikTok este de scurtă durată", au spus cercetătorii despre descoperirile lor.

Expunerea la conținutul nociv de pe rețelele sociale nu duce întotdeauna la efecte negative - este atunci când acest conținu este internalizat că imaginea corporală este cel mai probabil să sufere.

Utilizarea TikTok și tulburările de alimentație

Înainte de experimentul video, participanții au fost întrebați despre utilizarea generală a TikTok. S-a măsurat și preocuparea pentru alimentația sănătoasă și simptomele tulburărilor alimentare.

S-a constatat că participanții care foloseau TikTok mai mult de două ore pe zi raportau comportamente alimentare dezordonate mai frecvent decât utilizatorii mai puțin frecvenți.

Totuși, această diferență nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, adică diferența dintre grupuri nu a îndeplinit pragul necesar pentru a concluziona că este puțin probabil să fie datorată întâmplării.

Conținutul prezentat participanților din grupul experimental este larg răspândit pe TikTok, nu doar în comunitățile pro-anorexie.

Tendințele de "dietă curată", detoxifiere și diete cu ingrediente limitate sunt rebranduite ca wellness și "îngrijire personală", permițând culturii dietelor să se infiltreze sub un nou ambalaj.

Acest conținut, împreună cu fitspiration, recompensează adesea exercițiile fizice excesive și alimentația dezordonată.

Influenceriide wellness de pe rețelele de socializare joacă un rol important în normalizarea conținutului de alimentație dezordonată.

Hashtag-urile precum #GymTok și #FoodTok permit oricărui utilizator TikTok să creeze și să consume conținut legat de rutinele lor alimentare zilnice, transformări de pierdere în greutate și rutine de exerciții.

Utilizatorii TikTok au un control limitat asupra conținutului la care sunt expuși.

Deoarece își petrec mare parte din timp pe o pagină personalizată "For you" formulată de un algoritm, un utilizator nu trebuie să caute sau să urmărească conținut de alimentație dezordonată pentru a fi expus la acesta.

În studiul prezentat, 64% dintre participanți au raportat că au văzut conținut de alimentație dezordonată pe pagina lor de ForYou.

Exemplele ar putea include videoclipuri care prezintă mâncatul excesiv, utilizarea laxativelor sau exercițiile fizice excesive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel