Diversia biliopancreatică, diabet. O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington a monitorizat 24 de pacienţi, jumătate dintre care au trecut prin procedura cunoscută sub numele de bypass gastric tip Roux-en-Y. Ceilalţi pacienţi au apelat la o procedură mai puţin cunoscută, aceea de diversie biliopancreatică.
Primul grup studiat avea un indice de masă corporală (IMC) mediu de 48, iar în cazul celui de-al doilea grup IMC mediu era de 56. IMC este un indice recunoscut internaţional care semnalează dacă o persoană are o greutate corporală sănătoasă. IMC se calculează ca raport dintre masa în kilograme a unei persoane şi pătratul înălţimii exprimate în metri. Un indice de masă corporală cuprins între 19 şi 25 este considerat sănătos. Cu cât IMC este mai mare, cu atât creşte riscul de probleme de sănătate asociate greutăţii excesive.
Deşi pacienţii studiaţi sufereau de obezitate, niciunul nu fusese diagnosticat cu diabet de tipul 2. Oamenii de ştiinţă au dorit să măsoare în mod independent sensibilitatea la insulină după o masă, fără posibilele complicaţii cauzate de medicamentele pentru diabet.
Diversia biliopancreatică, diabet. Concluzii
Cercetătorii nu au identificat diferenţe între cele două grupuri în ceea ce priveşte beneficiile pierderii din greutate asociate intervenţiei chirurgicale asupra funcţiei pancreatice, mai precis a secreţiei de insulină, însă s-a constatat că organismul pacienţilor care au apelat la diversia biliopancreatică a devenit mai sensibil la insulină. ''Acest studiu demonstrează că diversia biliopancreatică are efecte unice, benefice, asupra acţiunii insulinei, independente de pierdererea din greutate'', a declarat autorul principal al cercetării, Samuel Klein.
''Această cercetare demonstrează beneficii metabolice suplimentare în urma diversiei biliopancreatice în comparaţie cu bypass-ul gastric Roux-en-Y'', a precizat Klein. ''Însă, tipul de chirurgie bariatrică la care este suspus un pacient depinde de multe aspecte, precum o evaluare a eficacităţii şi siguranţei procedurii, preferinţa pacientului şi experienţa medicului chirurg'', a subliniat specialistul. Concluziile studiului au fost publicate joi în jurnalul Cell Metabolism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.