„Direcțiile de Sănătate Publică, timp de 15 ani, începând din 2005 încoace, au constituit unii dintre caii de bătaie inclusiv ai descentralizării, încercării de descentralizare, și mai ales de deprofesionalizare. Și am ajuns să avem DSP-uri cu puțini medici sau chiar fără medici, conduse de persoane care au cu totul și cu totul alte profesii decât Medicina”, a eplicat prof dr Alexandru Rafila, exclusiv la Interviurile DC News și DC Medical.
Practic, aceste DSP-uri au fost un soi de cobai supuși la tot felul de experiemente, iar rezultatul acestora ne afectează pe toți.
„Cred că în momentul de față, disfuncționalitățile care se înregistrează în zona Direcțiilor de Sănătate Publică se datorează în primul rând acestui lucru, încercărilor timp de 15 ani de a schimba structura, funcționalitatea și până la urmă rolul DSP-urilor, care este esențial pentru o țară ca să poată să combată amenințări la adresa sănătății publice, în mod coerent și centralizat”, a epxlicat președintele Societății Române de Microbiologie.
La remarca jurnalistului Val Vâlcu potrivit căruia s-a încercat chiar desființarea DSP-urilor, profesorul Rafila dă o explicație.
„Nu știu de ce a existat insistența asta, poate toată lumea și-a închipuit că acolo sunt resurse foarte mari, că sunt foarte interesante. Resursele să știți că sunt mici, mult mai mici decât ar trebui să fie în realitate, și cred că ceea ce am reușit noi să facem, până în anul 2005, să avem o sănătate publică antrenată, cu centre regionale și chiar județene, mă refer la laboratoare puternice, acreditate, ulterior, încet-încet, s-a degradat, n-a mai existat interes. Beneficiarii unui proiect foarte bun din anii 2001-2004 încet-încet au fost copleșiți de cu totul și cu totul alte sarcini, administgrative sau de altă natură, care n-aveau legătură de fapt cu sănătatea publică”, a subliniat prof dr Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.