Dispozitivul care descoperă un AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral. Ciurchea: În AVC NU ai timp! Dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dispozitivul care descoperă un AVC - Foto: Freepick
Dispozitivul care descoperă un AVC - Foto: Freepick

Dispozitivul care descoperă accidentul vascular cerebral - AVC. Care sunt simptomele unui AVC și de ce trebuie să știi formula FAST.

Un accident vascular cerebral apare atunci când ceva blochează alimentarea cu sânge a unei părți a creierului sau când un vas de sânge din creier se sparge.

În ambele cazuri, părți ale creierului sunt deteriorate sau mor. Un accident vascular cerebral poate provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar deces.

"Acum sistemul de intervenție în AVC îl urmează pe cel din cardiologie, medicina intervențională a s-a salvat mii de vieți de la primul astfel de laborator, să-i spunem, dar bineînțeles, se confruntă cu criza de medici, de neurologi"

"De obicei, depinde de cât de repede prinzi și cât de repede poți să pui bolnavul pe un tratament adecvat. Bolnavul să ajungă într-o unitate sanitară specializată în accidente vasculare. Altfel, dacă îl plimbi de colo-colo, s-ar putea să-i faci mai mult rău decât bine.

Cât costă o asigurare de sănătate în România. Asigurare privată și asigurare la stat, prețuri. Ciurchea: Cineva cu un venit mai mare plătește mai mult

Pentru început ar trebui să existe medici care să recunoască acel accident vascular și să-l dirijeze fix acolo unde se poate rezolva cu eficiență maximă. Ambulanța face asta, cu condiția să ajungă în timp, cu condiția să ajungă acolo și ar trebui să facă. N-ar avea de ce să nu facă.

Dar, dacă ai un accident vascular, nu știu în care colț de țară sună la salvare, vine salvarea, îl vede, în duce la un prin spital, de acolo îl mută la altul, de acolo îl mută la altul. Deci este absolut timp pierdut. Ori în accidentul vascular se știe că n-ai timp", a declarat Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicina de familie, cu o largă experiență în managementul sistemului sanitar din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate".

Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

AVC, accident vascular cerebral - simptome

 

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral (AVC) includ:

- Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți. Este posibil să vă confruntați cu confuzie, să aruncați cuvinte sau să aveți dificultăți de înțelegere a vorbirii.

- Paralizie sau amorțeală a feței, brațului sau piciorului. Este posibil să apară brusc amorțeală, slăbiciune sau paralizie la nivelul feței, brațului sau piciorului. Acest lucru afectează adesea doar o singură parte a corpului. Încercați să vă ridicați ambele brațe deasupra capului în același timp. Dacă un braț începe să cadă, este posibil să aveți un accident vascular cerebral. De asemenea, este posibil ca o parte a gurii să vă cadă atunci când încercați să zâmbiți.

- Probleme de vedere la unul sau la ambii ochi. Este posibil să aveți brusc o vedere încețoșată sau înnegrită la unul sau ambii ochi, sau să vedeți dublu.

- Dureri de cap. O durere de cap bruscă și severă, care poate fi însoțită de vărsături, amețeli sau alterarea stării de conștiență, poate indica faptul că suferiți un accident vascular cerebral.

- Probleme la mers. Este posibil să vă împiedicați sau să vă pierdeți echilibrul. De asemenea, puteți avea amețeli bruște sau o pierdere de coordonare.

Dispozitivul care detectează accidentul vascular cerebral (AVC)

 

Ei bine, un dispozitiv sensibil și ieftin poate detecta semnele timpurii ale unui accident vascular cerebral în care un cheag de sânge într-o arteră întrerupe fluxul sanguin către creier. Acesta reprezintă o soluție alternativă la punctul de îngrijire pentru diagnosticarea accidentului vascular cerebral (AVC), cu mult înainte ca acesta să devină grav.

Acest dispozitiv ar putea fi utilizat pentru a reduce numărul de decese cauzate de accidente vasculare cerebrale, afirmă o echipă de la Indian Institute of Technology Mandi.

RMN-ul și tomografia computerizată detectează semnele accidentelor vasculare cerebrale, dar aceste tehnici sunt costisitoare. Pentru a găsi o alternativă mai ieftină, oamenii de știință au proiectat dispozitivul, care are o diodă emițătoare de lumină (LED), o fotodiodă și o unitate microcontroler. LED-ul emite lumină în infraroșu apropiat, care interacționează cu sângele oxigenat și deoxigenat, pătrunzând în țesut până la câțiva centimetri.

Certificatul de virginitate, eliminat oficial. Ana Măiță: O aberație că a existat! Erai dusă să fii chinuită de mama și tata. Lăsa o traumă

Fotodioda colectează lumina reflectată de țesut și o trimite la un microcontroler care convertește semnalele analogice în semnale digitale, care sunt apoi afișate pe un laptop sau pe un telefon mobil ca semnale lizibile pentru biomarkeri ai accidentului vascular cerebral.

Echipa de specialiști a imitat stări ischemice generatoare de accident vascular cerebral pe antebraț și pe lobul frontal al unui creier adult.

În toate condițiile ischemice, dispozitivul a detectat biomarkeri precum saturația regională a oxigenului și consumul regional de oxigen al mușchilor, care a scăzut din cauza lipsei de hemoglobină legată de oxigen.

Biomarkerul indicele regional al volumului sanguin a crescut din cauza creșterii hemoglobinei dezoxigenate. Cercetătorii spun că acest lucru reflectă dinamica hemoglobinei, ceea ce poate ajuta la identificarea condițiilor anormale ale fluxului sanguin la un țesut local, potrivit Nature Journal.

"Sunt acum device-uri din care dacă l-ai prins în primele 4 ore, pacientul este absolut recuperat.

Cea mai mare problemă a pacientului este să nu rămână cu diverse sechele.

Medicina de recuperare nu are ce să facă foarte mult, fiind deficitară ca specialiști, deficitară ca aparatură. Ar trebui să existe centre de recuperare pe neuro, pe traumă, pe cardio. Nici pe cardio nu există. În alte sisteme de sănătate, unui pacient, după ce i se plantează un device, la cardiac vorbesc, se duce într-un centru de recuperare și acolo i se stabilește care-i tratamentul de urmat.

Se eliberează și spitalele de urgență. După ce intervenționistul i-a pus stendul sau device-ul nu are ce să-i mai facă el și atunci se duce într-un centru de recuperare", a conchis Vasile Ciurchea.

Când să consultați un medic. Țineți minte formula FAST pentru detectarea AVC


Solicitați imediat asistență medicală dacă observați orice semne sau simptome ale unui accident vascular cerebral.

Țineți minte formula FAST și faceți următoarele lucruri:

Fața. Cereți persoanei să zâmbească. O parte a feței este căzută?

Brațele. Cereți persoanei să ridice ambele brațe. Un braț se deplasează în jos? Sau un braț nu se poate ridica?

Vorbirea. Cereți persoanei să repete o frază simplă. Vorbește greu sau ciudat?

Timpul. Dacă observați oricare dintre aceste semne, sunați imediat la 112 sau apelați la asistență medicală de urgență.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel