Dispozitivele medicale second hand, verificate periodic. MS: Risc ridicat, răspândire largă și posibil generatoare de incidente grave

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dispozitivele medicale second hand - FOTO: Freepick
dispozitivele medicale second hand - FOTO: Freepick

Dispozitivele medicale second hand vor fi verificate periodic.

Dispozitivele medicale second hand din unitățile medicale vor fi supuse unor noi aprobări. Ministerul Sănătății a lansat în transparență ordinul privind controlul prin verificare periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare, evaluarea performanţelor dispozitivelor medicale second-hand puse în funcţiune și eliberarea avizului de utilizare pentru dispozitivele medicale din dotarea mijloacelor de intervenție pentru asistență medicală de urgență prespitalicească.

”Pentru sporirea siguranţei pacienților și a utilizatorilor, este important să fie verificate tehnic dispozitivele medicale cu risc ridicat, răspândire largă și posibil generatoare de incidente grave (aparate de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență, defibrilatoare, aparate de anestezie și ventilație, sterilizatoare cu abur, incubatoare pentru nou-născuți, dispozitive medicale cu funcţie EKG si dispozitive medicale pentru diagnostic și tratament prin radiații ionizante, medicină nucleară și RMN)”, arată documentul Ministerului Sănătății.

Vezi și: Somnul îndelungat scurtează viața. Există riscul morții premature

Zeci de mii de aparate verificate anual

Potrivit Ministerului Sănătății, anual se depun cereri de verificare periodică pentru un număr de aproximativ 10.000 dispozitive medicale. Cu resursele umane de care dispune ANMDMR sunt verificate anual aproximativ 5500 dispozitive medicale.

”În baza evaluării tehnice efectuate de către ANMDMR, anual sunt interzise de la utilizare până la remedierea neconformităților un număr de aproximativ 200 de dispozitive medicale cu potenţial ridicat de a genera incidente în utilizare;

În urma verificărilor tehnice ale dispozitivelor medicale implicate în incidente grave, efectuate la solicitarea organelor judiciare civile și penale (instanțe judecătorești, organe de cercetare și de urmările penală) sau în urma sesizărilor primite de ANMDMR, a rezultat că dintre dispozitivele medicale menţionate în anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 308/2015, cele care au risc ridicat si răspândire largă sunt defibrilatoarele; aparatele de electrochirugie; incubatoarele; aparatele de anestezie și ventilație.

Nu pot fi verificate în timp util toate dispozitivele medicale cu o răspândire largă și cu risc ridicat, precum cum menţionate anterior, implicate în incidente, şi care sunt prevăzute în Ordinul ministrului sănătății nr. 308/2015;

Din categoria de risc ridicat fac parte și dispozitivele medicale pentru diagnostic și tratament prin radiații ionizante, medicină nucleară și anual sunt interzise de la utilizare până la remedierea neconformităților un număr de aproximativ 50 de dispozitive medicale care nu respectă criteriile de acceptabilitate ale Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)”, mai notează Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Artroza, boala fără simptome evidente. Afecțiunea bătrâneții care afectează și tinerii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel