Dispepsia funcțională: de ce este atât de dificil de tratat uneori

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Indigestie
Indigestie

Dispepsia funcțională este o afecțiune comună, care însă are puține forme de tratament. Uneori nu este indicată o sursă clară a simptomelor, iar atunci, tratamentul devine dificil.

Dispepsia funcțională (FD) este o afecțiune comună, definită în mod vag de unii medici ca o durere de stomac fără o cauză clară. Mai precis, se caracterizează prin senzația de plinătate în timpul sau după o masă, sau prin senzația de arsură în abdomenul mijlociu superior, chiar sub coaste (nu neapărat asociată cu mesele). Simptomele pot fi destul de severe pentru a interfera cu terminarea meselor sau participarea la activități zilnice obișnuite.
Cei cu dispepsie funcțională trec adesea prin teste multiple precum endoscopie superioară, scanare CT și studiu de golire gastrică, potrivit health.harvard.edu. În ciuda simptomelor adesea severe, nu este identificată nicio cauză clară (cum ar fi cancerul, boala ulcerului sau alte inflamații).

Refluxul acid, stomacul și intestinul subțire

Deoarece nu există o cauză clară a simptomelor, tratamentul dispepsiei funcționale este dificilă. Primul pas în tratament este de obicei verificarea bacteriilor numite H. pylori care pot provoca inflamații ale stomacului și ale intestinului subțire. Dacă H. pylori este prezent, persoana este tratată cu o cură de antibiotice.
Pentru cei fără infecție cu H. pylori sau cu simptome care persistă în ciuda eliminării acestei bacterii, următoarea etapă este de obicei un studiu cu un inhibitor al pompei de protoni (IPP). IPP, care include omeprazol (Prilosec), esomeprazol (Nexium) și lansoprazol (Prevacid), suprimă producția de acid a stomacului. IPP poate ajuta acei pacienți ale căror simptome de FD sunt determinate parțial de boala de reflux acid. IPP poate reduce, de asemenea, concentrația anumitor celule inflamatorii din duoden (prima parte a intestinului subțire), care poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în dispepsia funcțională.

Conexiunea creier-intestin

Antidepresivele triciclice (TCA) sunt o altă clasă de medicamente care sunt adesea folosite pentru a trata dispepsia funcțională. La unii oameni, se consideră că boala se datorează unei interacțiuni anormale creier-intestin. Mai exact, acești indivizi pot avea nervi senzitivi hiperactivi care furnizează tractul GI sau procesarea anormală a durerii de către creier. Se consideră că TCA cum ar fi amitriptilina (Elavil), desipramina (Norpramin) și imipramina (Tofranil) modulează această conexiune anormală creier-intestin. Atunci când sunt utilizate pentru dispepsia funcțională, TCA-urile sunt, de obicei, prescrise în doză mică, unde nu exercită niciun efect antidepresiv semnificativ.
Cu toate acestea, o mare parte din persoanele cu dispepsie funcțională au, de asemenea, anxietate, depresie sau alte afecțiuni de sănătate mintală. 
Abordarea acestor afecțiuni, adesea cu ajutorul unui psihiatru sau psiholog, poate îmbunătăți, de asemenea, simptomele afecțiunii. Terapia psihologică nu a fost la fel de larg studiată ca medicamentele, dar un număr mic de studii au sugerat că intervențiile psihologice precum terapia cognitiv comportamentală pot fi chiar mai eficiente decât medicația; s-a arătat că aceste intervenții rezolvă simptomele dispepsiei funcționale la unul din trei pacienți selectați corespunzător. În comparație, chiar și cele mai eficiente tratamente medicale duc la ameliorarea simptomelor la aproximativ unul din șase persoane tratate.

Stomacul, disconfort după masă

Când mâncăm, partea superioară a stomacului se relaxează, extinzându-și volumul stomacului pentru a face loc alimentelor. Mulți pacienți cu dispepsie funcțională au un reflex de acomodare afectat, iar acest lucru poate contribui la disconfortul post-masă cu care se confruntă multe persoane cu această afecțiune.
Din păcate, nu există medicamente special pentru asta. Cu toate acestea, buspirona (Buspar), un medicament utilizat în mod normal pentru anxietate, se crede că îmbunătățește acomodarea stomacului și s-a dovedit că într-un număr mic de studii este eficient în tratarea FD. Medicamentele care fac stomacul să se golească mai repede pot fi, de asemenea, încercate. Cu toate acestea, multe medicamente procinetice sunt asociate cu efecte adverse semnificative și doar unul care a fost studiat, metoclopramida (Reglan), este disponibil pentru utilizare clinică în Statele Unite.

Cercetările recente au sugerat, de asemenea, că modificarea activității nervului vag (cel mai mare nerv care transportă semnale între creier și stomac),  poate îmbunătăți acomodarea gastrică. Cu toate acestea, cercetarea acestui tratament este în stadii incipiente, iar eficacitatea acestuia în ameliorarea simptomelor nu a fost încă studiată la grupuri mari de pacienți.

Tratamente limitate

În timp ce studiile au arătat că tratamentele menționate mai sus funcționează mai bine decât placebo, mulți pacienți nu au o îmbunătățire semnificativă a simptomelor cu aceștia. Într-adevăr, chiar și cele mai eficiente medicamente anti-FD rezolvă doar simptomele la unul din șase pacienți. Ca urmare a acestei eficacități limitate, studiile recente au avut în vedere remedii care nu sunt utilizate în mod tradițional în medicina occidentală.

FD rămâne o provocare semnificativă pentru pacienți și medici deopotrivă. Unii pot asigura confortul că FD nu este o afecțiune periculoasă din punct de vedere al riscului de deces al pacienților. (Un studiu asupra a peste 8.000 de pacienți urmăriți timp de 10 ani nu a arătat nicio creștere a riscului de mortalitate la persoanele cu TF comparativ cu cei fără TDA).
Totuși, simptomele deranjante și frecvente rămân o sursă de frustrare pentru mulți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel