Dislexia: tulburarea de învățare care afectează milioane. Cauze, diagnostic și tratament

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dislexia Foto: Freepik
dislexia Foto: Freepik

Află cum să recunoști semnele și simptomele dislexiei și cum poate fi diagnosticată această tulburare de învățare.

Dislexia este o dizabilitate de învățare care îngreunează cititul și sarcinile legate de limbaj, din cauza unor perturbări în procesarea scrisului de către creier. De obicei, este dobândită în copilărie și este o problemă care durează toată viața. Dislexia este o tulburare specifică de învățare, cu trei subtipuri principale: dislexia, disgrafia și discalculia.

Dislexia afectează înțelegerea limbajului prin perturbarea capacității creierului de a procesa limbajul vorbit și de a "decoda" scrisul. Această încetinire a procesării poate duce la încetinirea citirii, dificultăți de scriere și ortografie, probleme de memorie și dificultăți în formarea propozițiilor pentru a comunica idei complexe. Dislexia este cunoscută și sub denumirea de dislexie de dezvoltare și se încadrează în categoria tulburărilor specifice de învățare.

O afecțiune rară, dar larg răspândită, dislexia afectează aproximativ 7% din populația globală, indiferent de sex sau rasă. Cu toate acestea, multe persoane au simptome care nu sunt suficient de severe pentru a fi diagnosticate, putând afecta până la 20% din populație.

Vezi și: Primele semne ale deficienței de vitamina A. Importanța vitaminei A în sănătatea ochilor și a sistemului imunitar

Simptome

Dislexia este o afecțiune care este foarte genetică și poate fi transmisă din familie în familie. Este o afecțiune cu un grad ridicat de moștenire, cu o probabilitate de 30% până la 50% de a o moșteni. Dislexia este neurodivergentă, ceea ce înseamnă că creierul funcționează altfel decât se așteaptă. Tulburările în dezvoltarea și funcționarea creierului pot fi cauzate de infecții, expuneri toxice și alte evenimente.

Factorii de risc pentru dislexie includ expunerile toxice, cum ar fi metalele grele, nicotina și substanțele chimice ignifuge, lipsa accesului la materiale de lectură și limitările mediului de învățare. 

Acești factori pot crește șansele de dezvoltare ulterioară a dislexiei. În plus, copiii care cresc în gospodării în care lectura nu este încurajată sau în care materialul de lectură este mai puțin disponibil prezintă un risc mai mare de a dezvolta dislexie. În general, dislexia este o afecțiune complexă care necesită o abordare complexă a tratamentului.

Dislexia este o afecțiune caracterizată prin dificultăți în ortografie, învățarea numelor literelor, distingerea literelor cu forme asemănătoare, rime, reticența de a citi cu voce tare, pronunțarea cuvintelor noi, asocierea sunetelor cu litere sau părți de cuvinte, învățarea modului în care sunetele merg împreună și confundarea poziției sunetelor într-un cuvânt.

Deși dislexia nu indică neapărat faptul că o persoană suferă de dislexie, depistarea și testarea pot ajuta la determinarea dacă este nevoie de ajutor specializat. Potrivit Clinicii Cleveland, dislexia are trei niveluri de severitate: ușoară, în cazul în care dificultățile pot fi compensate cu adaptări sau sprijin adecvat, moderată, în cazul în care ar putea fi necesare instrucțiuni și sprijin specializat, și severă, în cazul în care dificultățile persistă în ciuda intervențiilor și tratamentului specializat.

Foto: Freepik @RedFoxBrush

Diagnostic

Dislexia, o problemă de citire cauzată de diferențe cerebrale, nu poate fi detectată prin teste de sânge sau analize de laborator. În schimb, poate fi identificată prin evaluarea și testarea unor semne comune, cum ar fi decodarea, abilitățile de limbaj oral, fluența lecturii, ortografia, vocabularul și recunoașterea cuvintelor.

Testarea timpurie este cea mai bună pentru tulburările de învățare, deoarece copiii prezintă adesea probleme de citire înainte de clasa a treia. Școlile pot recomanda o evaluare cu un psiholog educațional certificat, iar părinții ar trebui să ceară ajutorul administrației școlii pentru a găsi unul.

CItește și: Cum recunoști că cineva urmează să intre în stop cardio-respirator. Rata de supraviețuire scade cu 10% în fiecare minut

Tratament

Dislexia este o tulburare de învățare și de citire care nu poate fi tratată prin medicamente. În schimb, intervențiile educaționale pot învăța noi modalități eficiente de a învăța și de a citi. Copiii cu dislexie pot lucra cu un specialist instruit pentru a învăța noi abilități de citire. Părinții pot, de asemenea, să colaboreze cu școala copilului lor pentru a se asigura că acesta primește educația pe care o merită.

Pentru a-și ajuta copilul cu dislexie, părinții ar trebui să petreacă timp citind cu voce tare împreună, să fie răbdători și să ofere sprijin și să elaboreze un plan educațional individualizat (IEP) cu școala copilului lor. Adulții pot beneficia, de asemenea, de un tratament pentru dislexie, existând programe și instrumente disponibile pentru a ajuta în cazul dificultăților de citire legate de dislexie.

Strategiile de prevenire a dislexiei includ discuția cu un medic dacă observi semne timpurii de dislexie, colaborarea cu școala copilului tău pentru a dezvolta un plan educațional individualizat și sprijinirea sănătății mentale a acestuia. Îngrijirea sănătății mintale poate fi luată în considerare dacă persoana se confruntă cu anxietate sau alte probleme legate de dislexia lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel