Dislexia și răul de mașină, tratate ușor cu un aparat inventat de un român stabilit în Franța

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Aparatul poate arăta dacă dislexia sau răul de mașină sunt de fapt probleme ale mușchilor oculari, iar acestea se pot remedia
Aparatul poate arăta dacă dislexia sau răul de mașină sunt de fapt probleme ale mușchilor oculari, iar acestea se pot remedia

Sunt cazuri când deslexia și răul de mașină sunt provocart de fapt de o slăbiciune a mușchilor oculari care, nefuncționând optim, nu transmit semnalele corecte către creier. Pentru tratarea sau cel puțin ameliorarea acestor cazuri poate fi folosită o platformă inteligentă creată de un român stabilit în Franța. EXCLUSIV la DC Medical, Ramona Pavel, fizioterapeut specializat în posturologie, explică cum se face tratamentul.

Platforma inteligentă care analizează și tratează diferite probleme de postură - care pot fi inclusiv dislexia și răul de mașină - este de fapt un complex numit „Posturografie Computerizată Dinamică cu Multitest Equilibre" și a fost creată de profesorul român Michel Dumitrescu, stabilit în Franța, care predă la Aix-Marseille Université, explică Ramona Pavel, fizioterapeut specializat în posturologie de la Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie a Spitalului Clinic Sanador.

Sistemul este compus din mai multe dispozitive și o aplicație computerizată, capabile să înregistreze și analizeze stabilitatea posturală a unui organism, care este asigurată de trei sisteme - automat, reflex și voluntar- , pe baza informațiilor senzoriale din periferie (vestibulare, proprioceptive, vizuale + OM).

Cum apare răul de mașină

„Evaluând sistemele, putem să ne dăm seama care dintre ele nu merge destul de repede. Posturologia este foarte benefică în cazul copiilor și sportivilor de performanță, acolo unde apar suprasolicitări și subsolicitări, și atunci se pot evalua din timp niste aspecte asupra sistemului neuro-muscular sau a celorlalte sisteme", arată specialistul, EXCLUSIV la DC Medical.

Pe baza datelor înregistrate, un program special creat analizează și evaluează o persoană, arătând care sisteme nu funcționează optim. Odată stabilite problemele, o plajă largă de afecțiuni pot fi corectate, ameliorate dacă nu chiar vindecate, cu exact același aparat care a făcut evaluarea. Practic, această investigație oferă soluții pentru: pierderea echilibrului, vertij, amețeli, evaluarea și corectarea posturii, recuperare pre și post operatorie, prevenirea căzăturilor la persoanele în vârstă, dislexia și, nu în ultimul rând, răul de transport, care poate fi rău de mașină, de tren, de avion, de vapor etc.

Și la copiii cu vârste între 4 și 10 ani se pot detecta sistemele cu disfuncție și se pot corecta prin metode corespunzătoare în cadrul clinicii - podologie, oculomotricitate.

„Am avut copii cu rău de transport doar din cauza unor afecțiuni ale mușchilor oculari. Din cauza unei hipotonii. Nu erau urechile cele implicate în declanșarea răului de mașină, cele care de obicei sunt sensibile la mișcare. În aceste cazuri, când merg cu mașina, ochii lor sunt cei nu transmit informațiile corecte către creier și atunci apare o problemă de coerență la nivel central, care e urmată de vomă", detaliază Ramona Pavel.

Cum apare dislexia

La fel se întâmplă și în cazul dislexiei, dar și a altor probleme.

„Dacă un copil atunci când se uită la televizor își înclină capul într-o parte, înseamnă că sistemul lui vizual nu aranjează imaginea cum trebuie. Trebuie mers un pic la oftalmolog, la evaluarea mușchilor oculari, și așa mai departe. (...) Mai apar, de asemenea, problemele la citire. Sunt copii cu astfel de probleme, iar ei nu știu să spună. Returul de obicei vine prin profesori, educatori, care le spun părinților „știți, copilul nu știe să facă" sau „este încet la citire". Probabil că acel copil are o mică problemă pe un sistem informațional. Dacă mușchii oculari nu funcționează cum trebuie văd literele deformate, sau înclinate, și atunci le este greu să citească. Pot fi corectate cu ajutorul posturologiei. E adevărat că încă nu s-a demonstrat științific, dar în Franța, clinic s-a constatat că apar ameliorări la dislexici cu corectare a mușchilor oculari și cu branțurile de susținere (sub talpă, podale)", arată specialistul Sanador.

Pe baza testelor făcute personalizat, specialistul stabilește ulterior un set de exerciții pe care pacientul va urma să le execute în funcție de rezultate.

„Sunt pacienți care au rezolvat problema în 2-3 ședințe, sunt alții care fac mai multe, unii chiar pentru că le place și se simt bine după ședințele care le ameliorează echilibrul, spre exemplu", a continuat Ramona Pavel.

Cât durează evaluarea și cum se face tratamentul, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel