Dislexia se referă la o tulburare în procesul de citire. Persoanele afectate nu pot face legătura între sunete și literele/cuvintele pe care le citesc, dar celelalte capacități mentale funcționează normal.
Cauze
Studiile medicale arată că dislexia este cauzată de un proces care afectează părțile din creier responsabile de procesarea limbajului. Unii specialiști sunt de părere că această dizabilitate are o componentă genetică și se transmite de la o generație la alta.
Simptome
Trebuie precizat faptul că persoanele care suferă de dislexie nu prezintă tulburări cognitive și, așadar, capacitatea mentală nu este afectată. Copiii cu dislexie au capacități intelectuale și învață normal la școala, dar au nevoie de ajutor suplimentar.
Simptomele diferă în funcție de forma dislexiei. Unele persoane nu pot despărți cuvintele în silabe, altele nu pot înțelege cuvintele atunci când le văd scrise. Medicii spun că există semne timpurii ale copiilor dislexici, precum: întârzierea în vorbire, dificultăți în pronunțarea cuvintelor, dificultăți în recitarea poeziilor la grădiniță etc.
Ulterior, când copiii ajung la școala, manifestările dislexiei sunt mai evidente. Aceștia au probleme la scrierea ortografică sau în mod lizibil, evită să citească sau să scrie, citesc cu dificultate, iar unele cuvinte le pronunță greșit. Totodată, copiii au probleme și în rezolvarea anumitor probleme de matematică.
Din păcate, la vârsta adultă aceste probleme persistă, iar cei afectați au în continuare probleme de citire. Aceștia au și probleme de scris, dar capacitatea oratorică nu este afectată. Mai mult decât atât, se pare că persoanele cu dislexie pot deveni oameni de succes și înfruntă curajoși această dizabilitate.
Ce e de făcut?
Există câteva modalități care pot ușura viața copiilor cu dislexie. Părinții care bănuiesc că ar putea avea un copil dislexic se pot adresa medicului neurolog pediatru, logopedului sau psihologului. De obicei, înainte de a pune diagnosticul, medicul specialist va face un diagnostic diferențial, care să excludă alte boli neurologice însoțite de manifestări asemănătoare precum: autism, ADHD sau alte patologii.
Metodele de învățare trebuie adaptate pentru copiii cu dislexie și se pot folosi anumite tehnici sau terapii care să ușureze viața copilului și să îl facă să se adapteze cât mai ușor la societate.
Vezi și: Ticurile nervoase la copii: de ce apar și ce BOLI ascund. Ce este TRICOTILOMANIA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.