Disfuncții tiroidiene. Simptomele pe care ar trebui să le cunoască oricine

Adisa Codruț |
Data publicării:
Hipotiroidismul Foto/Video: Simtics
Hipotiroidismul Foto/Video: Simtics

O campanie națională menită să mărească gradul de conștientizare asupra bolilor tiroidiene se desfășoară cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene. Campania a fost lansată pe 22 mai și se desfășoară pe tot parcursul anului 2019.

Medicii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în România, cu toate că glanda tiroidă este extrem de importantă, aceasta asigurând buna funcționare a întregului organism.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene se lansează a treia ediție a campaniei naționale de popularizare a manifestării bolilor tiroidiene prin care își propun să mărească gradul de diagnostic și să îmbunătățească aderența la tratament.

Campania „Fețele ascunse ale disfuncțiilor tiroidiene” își propune să ajute la diagnosticarea afecțiunilor prin comunicarea simptomelor afecțiunilor tiroidiene astfel încât, pe de o parte, românii să știe când este momentul să meargă la medic pentru consultații endocrinologice și, pe de altă parte, persoanele care observă la cei dragi (părinți, frați, surori, prieteni) aceste semne, să le sugereze să-și facă analize endocrinologice.

Diagnosticarea afecțiunilor, extrem de importantă

De asemenea, o altă formă de a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor tiroidiene este încurajarea medicilor de familie să includă analizele tiroidiene de sânge (care sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate) pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienții pe care îi au în grijă, dar și convingerea pacienților care sunt sub tratament să nu renunțe la acesta și, dacă apar efecte adverse, să le raporteze medicului curant, pentru a-și revizui planul de tratament (dozajul).

„Glanda tiroidă are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții, atât a celei personale, cât și a celei profesionale. Este cât se poate de important ca atunci când observă că nu mai au energie fără să fi depus efort fizic sau intelectual intens, că nu se mai pot concentra, să meargă la medicul endocrinolog pentru investigații amănunțite. Normal este să se simtă bine. Oboseala cronică, apatia și stările recurente de melancolie nu sunt normale.”, spune Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.

În plus, tratamentul bolilor endocrinologice ajută la reglarea hormonală și, implicit, la restabilirea bunei dispoziții. Dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog, completează: „Aderența la tratament este esențială, însă este mare nevoie și de colaborarea pacienților.

Din păcate, în România, mulți pacienți renunță la tratament în momentul în care apar anumite schimbări, dând vina pe medicație. Având în vedere că ne confruntăm cu o dereglare hormonală, ce se poate manifesta în grade diferite de la un pacient la altul, este important dozajul. Insist ca, înainte să renunțe la tratament, pacienții să meargă la medicul curant pentru a stabili împreună cel mai bun preparat și doza potrivită. Medicina a evoluat foarte mult și e păcat să nu se bucure de un tratament personalizat la care au acces chiar acum.”

Hormonii tiroidieni influențează buna funcționare a întregului organism, de aceea atunci când apar disfuncții tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse, de la transpirație excesivă, senzații de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi fațetele disfuncțiilor tiroidiene, este important ca pacienții să le recunoască și să meargă la medic pentru un diagnostic corect.

Simptomele pe care ar trebui să le cunoască oricine

Medicii atenționează care sunt cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor tiroidiene:

Fluctuațiile greutății, constipația (în lipsa schimbării dietei alimentare);

Oboseala cronică  (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);

Ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului;

Ritmul cardiac crescut, asociat cu stările de nervozitate și/sau iritabilitate;

Stările de anxietate sau depresie (în lipsa unor cauze externe);

Senzația de sugrumare, asociată cu apariția dificultăților la înghițire;

 

Campania, lansată pe 22 mai în cadrul unui eveniment organizat la Institutul Național de Endocrinologie „C.I.Parhon”, se desfășoară pe tot parcursul anului 2019 și este susținută de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administrația Prezidențială, Societatea Română de Endocrinologie și cu Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel