Dioxidul de carbon, pericolul invizibil din fermentarea mustului. Dr. Cristian Paparău: Riscul de intoxicație este foarte mare

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
dioxidul de carbon - FOTO: Freepik
dioxidul de carbon - FOTO: Freepik

Mustul este deliciul de toamnă care te poate ucide fără să îți dai seama. Medicii ne explică la ce să fim atenți. 

Vezi și: BPD-9, compusul care combate tuberculoza. Are eficacitate sporită

În contextul fermentației mustului, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile intoxicației cu dioxid de carbon. Dr. Cristian Paparău, medic legist și expert medico-legal, subliniază că, în timpul acestui proces, se degajă cantități semnificative de dioxid de carbon, iar incintele în care se desfășoară fermentația sunt adesea insuficient aerate.

"În urma procesului de fermentație a mustului se degajă cantități însemnate de dioxid de carbon. De obicei fermentația mustului se face în incinte insuficient aerate, iar riscul de intoxicație pentru persoanele care intră în aceste este foarte mare.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă lipsa simptomelor și semnelor inițiale ale intoxicației cu dioxid de carbon", a explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Riscuri majore pentru sănătate

Persoanele care intră în aceste spații sunt expuse unui risc crescut de intoxicație, din cauza lipsei simptomelor și semnelor inițiale ale acestei afecțiuni.

"Persoanele care pătrund în astfel de locuri ar trebui să nu stea foarte mult timp acolo și să iasă imediat din încăpere dacă percep dureri de cap, amețeli sau senzație de vomă.

De multe ori, atunci când concluzionează că s-au intoxicat poate fi prea târziu, nereușind să mai iasă din mediul viciat", a explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Diabetul de tip 1, declanșat de infecții bacteriene. Bacteriile distrug celulele care produc insulina

Dioxidul de carbon, pericolul invizibil din fermentarea mustului - FOTO: Freepik@Helen Sukhodolskaia

Prevenirea intoxicației

Autoritățile și experții din domeniu recomandă vigilența și educarea lucrătorilor din acest sector cu privire la riscurile asociate fermentației, pentru a preveni incidentele nedorite și a asigura un mediu de lucru sigur.

" - nu puneți mustul la fermentat în spații închise;

- nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără să asigurați o ventilație corespunzătoare;

- anunțați pe cineva că urmează să intrați într-o astfel de încăpere;

- pentru situații de urgență, apelați în cel mai scurt timp, numărul unic 112.

- În condiţiile în care mustul nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

- O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie.

- Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave.

- Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică, deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros, transmite ISU Hunedoara.

Vezi și: Cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile de fructe, asociate cu un risc ridicat de AVC

Dioxidul de carbon, ce este

Dioxidul de carbon este un gaz de importanță fiziologică, produs de organism ca rezultat al metabolismului celular. Este utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru carbonatarea băuturilor, în extinctoare ca agent "inert" și în industria chimică. Principalul său mod de acțiune este acela de asfixiant, deși exercită și efecte toxice la nivel celular.

La concentrații scăzute, dioxidul de carbon gazos pare să aibă un efect toxicologic redus. La concentrații mai mari, duce la o rată respiratorie crescută, tahicardie, aritmii cardiace și afectarea conștiinței. Concentrațiile >10% pot provoca convulsii, comă și moarte. Dioxidul de carbon solid poate cauza arsuri în urma contactului direct.

Dacă este încălzit rapid, se generează cantități mari de dioxid de carbon, ceea ce poate fi periculos, în special în spații închise.

Gestionarea intoxicației cu dioxid de carbon necesită îndepărtarea imediată a victimei din mediul toxic, administrarea de oxigen și îngrijire de suport adecvată. În cazuri severe, poate fi necesară ventilația asistată.

Arsurile cauzate de gheața carbonică sunt tratate similar altor arsuri criogenice, necesitând dezghețarea țesutului și administrarea de analgezice adecvate. Vindecarea poate fi întârziată, iar intervenția chirurgicală poate fi necesară în cazuri severe, potrivit National Library of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel