Dinții, afectați de rosul unghiilor. Cum te poate ajuta un obicei la modă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dintii afectati de rosul unghiilor. FOTO: Freepik
dintii afectati de rosul unghiilor. FOTO: Freepik

Dinții sunt afectați de obiceiurile vicioase precum rosul unghiilor sau spartul semințelor. Cum te poate ajuta ceva ce este la modă să scapi de această problemă, estetică, dar și de sănătate.

Fiecare dintre noi putem avea obiceiuri vicioase care să aibă asupra stării de sănătate. Nici capitolul dantură nu este scutit de astfel de situații, de la statul cu degetul în gură și banalul spart de semințe până la moda cu piercinguri în limbă.

Dr. Anca Vereanu, medic stomatolog, a explicat câteva dintre aceste obiceiuri vicioase, care pot fi întâlnite atât la copii, cât și la adulți, dar în același timp sunt diferite.

”La copii, obiceiul vicios este suptul degetului. Acest strică palatul, bolta palatină se ovalizează și dinții de sus vin în față,astfel încât copilul stă cu gura deschisă pentru că dinții sunt mult prea în față.

De aici sunt o mulțime de consecințe de sănătate, adică respirație orală. Copilul are dinții mult prea în față, nu mai poate închide gura corect, mai ales noaptea și respiră oral. Asta înseamnă că va avea facies adenoid,  pentru că se dezvoltă mult și vegetațiile din gât, 

La copilul școlar, rosul pixului/creionului în același loc, la nivel canin lateral. Așa se produce o deformare a maxilarelor, pentru că școlarul este în creștere. Și în loc să aibă un maxilar ca o parabolă, acesta va fi o chestie strâmbă,trasă către locul unde a strâns creionul”, a declarat dr. Anca Vereanu, medic stomatolog, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Obiceiuri banale, dar cu impact

De altfel, a afirmat medicul, deși par obiceiuri banale, în timp acestea au impact. ”Avem o vorbă: Buturuga mică răstoarnă carul mare. Este o forță repetată, care în timp va avea stricăciuni”.

În ceea ce îi privește pe adulți, printre obiceiurile vicioase se află și ținerea țigării în același loc în gură.

”Sunt oameni care vorbesc și lucrează cu țigara în gură. Bine-înțeles că și acolo va apărea o deformare.

Un alt obicei vicios este purtarea pierceingului în limbă. Am observat pierdere osoasă la dinții pe care pierceingul îi atinge. În timp osul dinților de jos se retrage”, a mai spus stomatologul.

Potrivit medicului, ”toate aceste lucruri care par nevinovate, sunt fancy, de fapt sunt fără cale de întoarcere”, însă a ținut să sublinieze că moda apărută cu unghiile cu gel au determinat mare parte dintre femei să nu își mai roadă unghiile, un alt obicei care duce la probleme ale dinților.

”Nu poți să rozi o unghie dintr-asta de plastic, și nu e vorba de duritate, dar nu este acea plăcere de a rupe unghia, de a o ronțăi.

Ce se întâmplă cu rosul unghiilor? Întotdeauna rozi unghia în același loc unde se întâlnesc dinții.

La fel și croitoresele care taie ața cu dinții, au o septare în dinți, un șanț. La fel și marii mâncători de semințe.

Cine roade unghiile, mai grav decât cu semințele. Acea forță permanentă, pentru că unghiile se rod cam la trei zile, se rod des, este un tic. Și atunci, rozând în același loc, tot timpul, dintele acela primește un impuls care este traumă și se va vestibulariza, adică se va înclina în față, iar în timp se va vedea că dintele pe care se rod unghiile pleacă pe axă. Această traumă, în ani, va strâmba dinții”, a mai spus medicul.

Bruxismul, determinat de anxietate și stres. Ortodont: Tratamentul este unul pluridisciplinar

Bruxismul, scrâșnitul din dinți, este una dintre tulburările de somn cele mai întâlnite, fiind descoperită de parteneri sau părinți, în cazul copiilor. De altfel, afecțiunea este determinată în multe cazuri la nivel psiho-emoțional, motiv pentru care tratamentul acestuia nu înseamnă doar vizite la medicul stomatolog, ci și la psihoterapeut.

Dr. Cristina Mihai, specialist ortodont a explicat ce este bruxismul, cum se manifestă și de ce este important să scăpăm de el.

”Am să vă spun în primul rând ce caracterizează bruxismul, care este o parafuncție a sistemului masticator, care practic se instalează prin scrâșnitul dinților, așa cum se spune popular. Aceasta reprezintă frecarea pe verticală sau orizontală a arcadelor dentare și prin încleștarea maxilarelor.

Pacienții se trezesc dimineața cu maxilarele încleștate și ne povestesc că prezintă o tensiune la nivelul mușchilor masticatori, că prezintă dureri la nivelul urechilor. De fapt, articulația temporo-mandibulară (ATM) este foarte aproape de conductul auditiv și atunci pacienții percep ca și când ar avea dureri de urechi. Prezintă dimineața dureri cervicale sau dureri de cap”, a explicat dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodont, la Digi 24. Citește mai departe AICI.

Trebuie să știi și:

11 alimente care provoacă grăsime viscerală. AVC și Alzheimer, printre riscurile asociate cu grăsimea abdominală

Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Mirosul, calmant sau stresant. Cum sunt afectate femeile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel