Digitalizarea este o componentă importantă și esențială a sistemului medical. Numai că, din păcate, România este codașă la acest capitol. Dr. Adrian Wiener, Membru, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?" care sunt neajunsurile sistemului.
”S-a digitalizat în timp. E un trend care nu putea să ne atingă într-un termen sau altul. În toate spitalele există prevederi legislative, raportări în SIUI, înscrieri în platformele digitale ale sistemelor și în ambulatorii și de către secții, cardul electronic al pacientului trebuie prelucrat la internare. Toate lucrurile trebuie administrate într-o formă digitală.
Problema este că spitalele au o infrastructură veche. Infrastructura informatică trebuie să aibă un ritm de înlocuire. Încă se lucrează pe calculatoare vechi care sunt foarte lente, se lucrează pe servere care lucrează....știți poveștile de interacțiune cu serverul Casei (CNAS-n.r.), de foarte multe ori cade, nu merge.
Sunt lucruri care, cu siguranță, trebuie optimizate. În PNRR avem această resursă dedicată digitalizării din Sănătate. Când vorbim de digitalizarea în Sănătate nu vorbim doar de transferul poverii administrative din zona pixului și a registrului care încă se menține.
Chiar există unele norme ale Casei care impun existența unor registre fizice, de hârtie, pe care se scrie cu pixul. Dincolo de asta, când vorbim de digitalizare nu vorbim doar de administrarea mai ușoară a poverii administrative, ci practic, de adjuvante ale actului medical. Digitalizarea este foarte importantă în ceea ce privește infecțiile nosocomiale și supravegherea lor.
Este foarte importantă atunci când vorbim de accesul la sistem, la repartiția resurselor din sistem, de platformele în care puteam să ne programăm pentru vaccinare, în timpul pandemiei. Același tip de soluție digitală ar putea fi folosită pentru locurile care mai există la laboratoare de analize medicale care mai au fonduri, pentru distribuția mai echitabilă în timp real și accesul pacienților mai facil la aceste analize lunare”, a explicat dr. Adrian Wiener, Membru, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".
Digitalizarea, eficientă pentru optimizarea resurselor
”Ar putea să servească la optimizarea resurselor umane, la accesul la monitorizarea bolilor cronice ale pacienților care nu se mai deplasează pentru o formalizare a bilanțului, la un diabetolog odată la 3 luni pentru evaluarea unei boli cronice. Accesul poate fi făcut în funcție de hemoglobina glicozilată și câteva elemente minimale ale bilanțului, care se face în cabinetul diabetologului, de către o consultație în telemedicină.
Digitalizarea optimizează folosirea resurselor, iar în Sănătate resursele sunt limitate. Optimizarea accesului la aceste resurse se face prin intermediul digitalizării, prin intermediul acestui ”ochi de vultur” pe care poți să îl ai asupra sistemului și asupra repartiției accesului la diverse linii.
Scad timpii de așteptare, se optimizează controlul bolilor cronice, mai ales dacă vrem să introducem screeningul și depistarea precoce în bolile neoplazice sau în bolile cardiovasculare, este imposibil de făcut acest lucru decât în cazul în care avem o rețea digitalizată, care să integreze furnizorii de servicii medicale, astfel încât acest lanț care presupune nu doar o singură etapă este esențială digitalizarea.
Gradul de digitalizare al spitalelor depinde de bunăvoința Consiliilor Județene sau a ordonatorilor de credite, pentru că resurselor financiare ale spitalelor sunt angajate în masă salarială sau medicamente și dispozitive medicale. De aceea, șansa pe care o avem în PNRR și Programul Operațional Sănătate, sunt esențiale.
Este gura de oxigen pe care o așteaptă sistemul de sănătate din România. Ar fi mare păcat să ne ratăm această șansă”, a mai precizat Dr. Adrian Wiener, Membru, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?".
Cum ar trebui să arate softurile
”Noile tehnologii încorporate în aparatura medicală care se achiziționează nu ar strica să existe un standard, astfel încât să comunice aceste aparate între ele? Să nu achiziționeze fiecare spital? Sau când achiziționează să aibă o recomandare despre cum să fie softul, ca să nu se mai apară astfel de blocaje de comunicare.
Toate vor fi legate între ele în 2025, avem promisiunea că nu va trebui să căutăm o unitate să în care să facem analizele, ci doar medicul să ne introducă recomandarea în calculator, după care totul se desfășoară online. Trebuie să avem o carte de identitate cu CIP”, a întrebat Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii.
”Asta înseamnă integrarea serviciilor medicale și optimizarea resurselor. Ține de conectivitate, de integrarea furnizorilor serviciilor medicale și acesta este scopul digitalizării. Să existe comunicare, să existe acces ușor la transmitere de date. Trebuie să existe conceput această suprastructură de conectivitate între diverși furnizori de resurse și CNAS sau spital sau epicentrul oferirii de sloturi pentru diverse tipuri de servicii medicale sau furnizorul de servicii care este cel care oferă accesul pacientului la sistem.
Toate aceste lucruri trebuie conectate și este nevoie de o privire strategică, de o strategie a digitalizării. Nu e vorba doar de a cumpăra niște calculatoare și a le arunca în spitale. Totul trebuie făcut integrat. Mă aștept de la Ministerul Sănătății să existe o strategie de digitalizare a României.
Nu înlocuim medicul cu un calculator. Calculatorul sau sistemul de telemedicină este doar un adjuvant, un instrument care poate să aducă mai aproape pacientul care fizic se află mai departe sau să ajute la oferirea unor servicii medicale în același interval orar.
Noi nu avem registre de boală, nu știm care este prevalența unor anumite tipuri de boli, cum putem optimiza și care sunt zonele în care nu monitorizăm suficient, cum reducem rata internărilor evitabile prin digitalizare, cum reducem mortalitatea evitabilă intervenind în secvențele care nu sunt acoperite, acces la farmacii.
Uneori, pacienții umblă la 6-7 farmacii pentru a își scoate o rețetă, pentru că nu au acces de dinainte la această integrare care să arate că este la o anumită farmacie.
Sunt foarte multe soluții care pot fi aduse de digitalizare și care țin de performanța actului medical, farmaceutic sau de care e atâta nevoie”, a mai precizat Dr. Adrian Wiener, Membru, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?"
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.