Când vine vorba de digestie, unii oameni pot digera aproape orice și au un tract digestiv bun. Dar există și alții cărora nu numai că le este greu să digere anumite alimente, dar și adesea suferă de gaze și balonare. Senzația de balonare este obișnuită și aproape toată lumea a experimentat această situație incomodă cel puțin o dată. Când vine vorba de gaze, acestea sunt cauzate de înghițirea aerului și de descompunerea alimentelor în tractul digestiv.
Dar unii oameni au un stomac sensibil și se confruntă adesea cu aceste probleme digestive. Să faceți modificări în dietă ar putea ajuta.
Iată la ce alimente ar trebui să renunți dacă ai aceste probleme de digestie:
Fasole si linte:
Fasolea conține o cantitate mare de rafinoză - un zahăr complex care este greu de digerat de către organism. Prin urmare, fasolea și lintea ei sunt cei mai mari vinovați și, de asemenea, motivul pentru care ne simțim mereu balonați după o masă copioasă cu fasole sau linte.
Cereale integrale:
Cerealele integrale precum ovăzul și orezul brun pot provoca gaze. Deoarece sunt bogate în fibre, amidon și rafinoză care sunt descompuse în intestinul gros și produc astfel gaze precum metanul, dioxidul de carbon sau hidrogenul.
Mere, piersici și pere:
Unele fructe conțin o formă de zahăr numită sorbitol care poate produce gaze. De asemenea, au fibre solubile care produc gaz ca produs secundar atunci când sunt digerate în intestinul gros.
Ceapa:
Acest ingredient nu este folosit doar în aproape fiecare fel de mâncare gătită, dar este și servit crud ca asociere cu unele mese. Se știe că ceapa produce gaze din cauza prezenței fructozei atunci când bacteriile o descompun în intestine.
Alimente cu amidon:
Alimentele precum pâinea, porumbul și cartofii au un conținut ridicat de amidon și pot duce la gaze intestinale care provoacă disconfort. Cu toate acestea, spre deosebire de toate celelalte amidonuri, nu se știe despre orezul că ar produce gaz în timpul digestiei.
Băuturi carbogazoase:
Băuturile carbogazoase adaugă o cantitate semnificativă de aer pe care îl înghițim. Când aerul intră în tractul digestiv, trebuie să treacă cumva. Provoacă eructarea și, de asemenea, poate crește cantitatea de gaz intestinale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.