Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Enterocolita - Foto:freepik@amixstudio
Enterocolita - Foto:freepik@amixstudio

Diferențele între toxiinfecția alimentară și enterocolită. Care sunt metodele de tratament și de prevenție, care sunt simptomele și de ce sunt cauzate.

Diferențele între toxiinfecția alimentară și enterocolită. Enterocolita acută reprezintă o afecțiune a tractului digestiv, care implică inflamația intestinului subțire (enterita) și a colonului (colita). Această condiție poate fi cauzată de agenți patogeni, precum bacterii, virusuri sau paraziți, iar simptomele variază în funcție de cauza specifică.

În cadrul unui interviu, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce este enterocolita acută, care sunt simptomele și cum se poate trata și preveni.

Vezi și: Toxiinfecția alimentară: ce este, simptome și tratament. Alimentele care o provoacă. Dorobăț: Prevenția înseamnă mare atenție la tot ceea ce mâncăm

Ce este enterocolita acută și care sunt diferențele față de toxiinfecția alimentară?

Dr. Carmen Dorobăț a evidențiat asemănările și diferențele față de toxiinfecția alimentară. Tot o afecțiune digestivă, enterocolita acută poate fi cauzată, atât de bacterii, dar și de origine virală.

Expunând similitudinile și particularitățile, dr. Carmen Dorobăț a subliniat necesitatea unei abordări atente și bine direcționate în administrarea tratamentelor, în special a antibioticelor, în cazurile în care există o susținere solidă a implicării bacteriene.

”Enterocolita acută este tot o infecție de la nivelul tubului digestiv, care se manifestă din punct de vedere a simptomatologiei, în același fel.

Enterocolita acută poate fi determinată de bacterii, dar în egală măsură, un tablou de enterocolită poate fi și de origine virală”, ne-a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Cum se tratează și cum se previne?

Atunci când vine vorba de tratamentul toxiinfecțiilor alimentare și al enterocolitei acute, strategia este similară, dar există o precizare importantă legată de utilizarea antibioticelor. Este crucial ca antibioticele să fie administrate cu atenție și numai atunci când există certitudinea implicării bacteriene.

foto:pexels@pietrojeng

În plus, medicul a acordat o atenție deosebită prevenirii, aducând în discuție măsurile preventive critice pentru evitarea apariției acestei afecțiuni, de la igiena alimentelor și personale la atenția la termenul de expirare a produselor. Toate acestea reprezintă piese esențiale ale puzzle-ului pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor.

Măsurile preventive includ atenție sporită la igiena alimentelor, respectarea normelor de igienă personală, consumul de alimente provenite din surse verificate și acordarea de atenție datelor de expirare ale produselor alimentare. Este important să ne educăm și să fim conștienți de factorii care pot contribui la aceste afecțiuni pentru a ne menține sănătatea și a preveni apariția lor.

”Se tratează în același fel precum toxiinfecția alimentară, cu mențiunea că antibioticul trebuie dat cu discernământ numai atunci când suntem convinși că este implicare bacteriană. Prevenția este la fel”, ne-a mai spus prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Vezi mai multe AICI: Toxiinfecția alimentară: ce este, simptome și tratament. Alimentele care o provoacă. Dorobăț: Prevenția înseamnă mare atenție la tot ceea ce mâncăm

Este important să căutăm informații de la surse de încredere și să acordăm atenție semnelor și simptomelor care ar putea indica această afecțiune, pentru a acționa în mod prompt și adecvat pentru starea noastră de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel