Diferența dintre PET-CT și SPECT-CT. Ce boli detectează. Ruxandra Vlădescu (SANADOR): Pacientul stă cel mult 3 ore

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diferenta dintre PET CT și SPECT CT - Foto: Freepick @dmitrytph
Diferenta dintre PET CT și SPECT CT - Foto: Freepick @dmitrytph

Care este diferența dintre PET CT și SPECT CT, cum acționează fiecare și ce anume detectează în organism.

Ruxandra Vlădescu, șeful departamentului de medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR ne-a explicat care este diferența dintre PET și SPECT.

"Diferența dintre PET și SPECT este radiotrasor.

PET folosește un element radioactiv cu emisie de politroni, iar SPECT folosește pentru toate investigațiile de scintigrafie folosește technețiu radioactiv, care ajunge la noi într-un generator și în funcție de timpii lui de înjumătățire, technețiu are un timp de 6 ore, dar iradierea pacientului este minimală în toate investigațiile care pot fi făcute cu acest radio izotop.

Sanador

Toate aceste investigații se fac în ambulator. Pacientul vine de obicei dimineața, i se fac doza de radiotrasor, legată de molecula specifică pentru tipul de investigație pe care-l face și stă de la cca. 3 ore până cel mai puțin 2 ore. Cam acesta este intervalul de timp pe care-l stă pacientul", a declarat Ruxandra Vlădescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

VEZI ȘI: Celula canceroasă, "fomistă" de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul: Substanță radioactivă FĂRĂ alergii. Arată dacă ganglionul e activ și e nevoie urgentă de tratament

Ce este Scintigrafia / SPECT-CT

Scintigrafia/SPECT (single photon emission tomography – tomografia computerizată prin emisia de foton unic) este o metodă de medicină nucleară de investigație non-invazivă, nedureroasă, care se poate asocia cu un tip de tomografie de emisie fotonică (SPECT) ce pune în evidență modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe și sisteme, și a cărei imagine fuzionează cu imaginea structurală obținută prin tomografie computerizată (CT), rezultând o localizare precisă a modificărilor metabolice.

Această tehnică imagistică utilizează substanțe radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat, în asociere cu radioizotopi clasici utilizați în medicina nucleară. Radiofarmaceuticele și radioizotopii utilizați asigură o rezoluție crescută, cu specificitate înaltă, ce conferă o calitate deosebită a investigației. Iradierea pacientului este minimă, întrucât cantitatea de radioelement injectată este adaptată pacientului și are un timp de înjumătățire relativ scurt.

Scintigrafia este o investigație imagistică specifică medicinei nucleare, care permite diagnosticarea unei game complexe de afecțiuni din punct de vedere structural sau funcțional. Informațiile metabolice obținute prin scintigrafie le completează pe cele structurale tradiționale (RMN, CT) și contribuie la stabilirea tratamentului optim, monitorizarea leziunilor și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților oncologici, potrivit SANADOR.

Indicații pentru SPECT-CT

SPECT-CT are un rol important în diagnosticul oncologic, semnalând precoce apariția formațiunilor tumorale. Totodată, investigația evaluează  agresivitatea tumorilor și diseminarea la distanță (apariția metastazelor), deci este foarte utilă pentru stadializarea bolii înainte și după administrarea unor tratamente oncologice și/sau chirurgicale.

Ortopedia este un alt domeniu în care scintigrafia/SPECT-CT pot  preciza existența unor tumori  osoase altfel greu sau chiar imposibil de identificat cu alte metode imagistice. Scintigrafia articulațiilor este utilizată atât de medicii ortopezi, cât și de medicii reumatologi, deoarece poate face diferențierea dintre o infecție și o inflamație la nivelul protezelor.

În cardiologie, investigația poate evidenția defecte de perfuzie ale miocardului și evaluează funcția cardiacă și viabilitatea mușchiului cardiac. SPECT-CT este astfel un examen important pentru stabilirea conduitei terapeutice în infarctul miocardic, de exemplu, unde poate stabili statusul țesutului miocardic adiacent arterei coronare afectate.

SPECT-CT poate fi utilizat și în neurologie/neurochirurgie, pentru diagnosticarea demențelor, a bolii Parkinson sau a bolii Alzheimer și a tumorilor primare de la nivelul sistemului nervos central.

Investigația are un rol important și în urologie/nefrologie, scintigrafia renală fiind foarte importantă în stadializarea și monitorizarea unor boli renale, prin evaluarea funcției renale.

Endocrinologia este un alt domeniu în care scintigrafia/SPECT-CT sunt utilizate. Scintigrafia tiroidiană și paratiroidiană joacă un rol foarte important în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea unor boli endocrinologice. În plus, scintigrafia paratiroidiană este o metodă de diagnostic indispensabilă în hiperparatiroidism - SPECT/CT precizează localizarea și funcția unor noduli paratiroidieni altfel greu de identificat.

VEZI ȘI: Testul care îți arată dacă ai hiperparatiroidism. Vlădescu: Este o boală serioasă. Nu există tratament. Tratamentul este doar chirurgical

Avantajele SPECT-CT

- Este non-invazivă

- Detectează foarte precoce existența unui substrat tumoral primar sau secundar

- Urmărește răspunsul pacientului la tratament (în sfera oncologică)

- Evită procedurile invazive. De exemplu, în cadrul scintigrafiei miocardice de perfuzie, când valoarea predictivă negativă exclude o patologie coronariană importantă, pacientul nu mai trebuie supus unei coronarografii.

Ce este PET-CT

 

PET-CT este o investigație imagistică de medicină nucleară de înaltă performanță care utilizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT). PET-CT furnizează informații despre metabolismul țesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT.

Investigația PET-CT se efectuează la recomandarea medicului oncolog, pentru susținerea diagnosticului, stadializarea bolii sau monitorizarea tratamentului.

Echipa medicală din departamentul PET-CT este alcătuită din medic de Medicină nucleara, medic radiolog (sau medic cu dublă specialitate), fizician medical cu specializare PET-CT, asistenți medicali.

Beneficiile PET-CT

PET-CT este o investigație non-invazivă din cadrul medicinii nucleare și folosește radiotrasori care se injectează intravenos și funcționează ca un analog al glucozei. Dat fiind metabolismul lor ridicat, cele mai multe celule tumorale consumă mai multă glucoză în comparație cu celulele sănătoase. Astfel, regiunile în care există acumulare crescută de radiotrasor corespund zonelor cu metabolism glucidic crescut, detectând cu înaltă precizie locul celulelor tumorale.

Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt precise și superioare celorlalte investigații, prin fuzionarea imaginilor PET și CT realizându-se harta activității metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate. Astfel, localizarea tumorii primare sau a metastazei este foarte exactă.

Pentru pacient, există avantajul efectuării unui singur examen, din care se obțin date pentru diagnosticarea precisă metabolică și morfologică, stadializare/restadializare post-terapeutică.

PET-CT crește precizia diagnosticului, ajutând la alegerea conduitei terapeutice țintite. Avantajul principal al acestei investigații este că îmbină datele legate de diagnosticarea metabolică și morfologică, realizând stadializarea/restadializarea post-terapeutică într-o singură examinare.

Cu ajutorul examinării PET-CT ce utilizează tehnologia de înaltă performanță Siemens Biograph Horizon-3R, se poate clarifica rapid prezența unei tumori, se realizează precis localizarea și stadializarea tumorii și se stabilește prezența de metastaze.

VEZI ȘI: Cum te pregătești pentru PET-CT. Ce nu ai voie să mănânci înainte și cum se elimină substanța radioactivă din corp. Vlădescu: Nu e nevoie de spitalizare

Monitorizarea oncologică se realizează tot cu ajutorul PET-CT, garantând informații importante cu privire la reevaluarea stadializării bolii și răspunsul la tratamentul oncologic.

Doze reduse de iradiere

Deși combină două metode diagnostice care generează imagini, iradierea este mai scăzută comparativ cu un CT normal. Substanțele radioactive administrate se elimină relativ repede, cea mai des folosită (18FDG – 18-fluorodezoxi-glucoză) își reduce radioactivitatea la jumătate, la 120 de minute de la administrare. Componentele radiotrasorului sunt asimilate normal în metabolism și nu afectează organismul.

Expunerea la PET-CT corespunde aproximativ dozei triple a expunerii naturale anuale la care populația europeană este expusă în medie, iar riscul apariției efectelor secundare prin iradiere este neglijabil.

Contraindicațiile efectuării acestei investigații sunt sarcina și alăptarea.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel