Par același lucru, dar nu sunt. Lămâia este diferită față de limetă (lime), deși ambele sunt citrice populare, iubite de multe persoane.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă adaugi LĂMÂIE în salată
Ce conțin?
Deși sunt două citrice diferite, limeta și lămâia au valori nutriționale extrem de asemănătoare. Conform healthline, aceste fructe conțin procente similare de calorii, carbohidrați, proteine, fier, potasiu, Vitamina B6 și B9. Din fericire, nici lămâia și nici limeta nu au în compoziția lor grăsimi. Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste fructe sunt îndrăgite de persoanele care țin la silueta lor, iar sucul de citrice ajută la reducerea kilogramelor în plus.
Ce ce diferă?
Din punct de vedere al compoziției, lămâia are o cantitate mult mai mare de Vitamina C decât limeta. În 100 de grame de lămâie găsim 88% din cantitatea de Vitamina C necesară zilnic. În schimb, limeta are un conținut de 48% vitamina C din necesarul zilnic.
De asemenea, fructele au aspect diferit, iar aroma acestora diferă, deși unele persoane afirme că nu pot face diferența între cele două.
Utilizări
WebMD subliniază faptul că lămâia și limeta au utilizări puțin diferite. Deși ambele se folosesc în aromatizarea mâncărurilor și în alte delicii culinare, limeta se folosește mai ales în băuturile alcoolice, dar și în diverse mâncăruri sau deserturi.
Pe de altă parte, sucul de lămâia se adaugă peste pește, carne, legume, în special cele gătite la cuptor sau la grătar. De asemenea, lămâia se poate adăuga în deserturi, produse de patiserie, iar în sezonul cald se utilizează pentru pregătirea unei băuturi mult iubite: limonada.
Beneficii pentru sănătate
Atât lămâia, cât și limeta conțin acid citric, un element cu numeroase beneficii pentru sănătate. Acesta protejează organismul de bolile cardiovasculare, în special al infarctului miocardic și reduce riscul de afecțiuni oftalmologice. Mai mult decât atât, acidul citric protejează fătul și ține departe instalarea afecțiunilor congenitale.
Alte beneficii dovedite ale consumului de lămâie și limeta sunt:
-controlul greutății;
-prevenția formării pietrelor la rinichi;
-menținerea sănătății sistemului digestiv;
-controlul glicemiei;
-reducerea proceselor inflamatorii din corp;
-efect antioxidant puternic;
-stimularea sistemului imunitar.
Contraindicații
Studiile medicale arată că existe unele afecțiuni care se înrăutățesc după consumul de lămâie sau limetă. Persoanele care suferă de boala de reflux gastro-esofagian sau ulcer gastric trebuie să evite consumul citricelor.
Vezi și: Fructul cu efect antimicrobian și anti-CANCER. Ce este naringenina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.