Diferența dintre educație fizică și sport. Care este legătura cu hernia de disc. Dr. Dan Aurel Nica: Lumea uită. Semnal alarmant

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
hernia de disc - FOTO: Freepik
hernia de disc - FOTO: Freepik

Care este, de fapt, diferența dintre educație fizică și sport și ce impact are asupra sănătății noastre. Contează enorm de mult acest aspect.

Vezi și: Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare

Mersul biped, o caracteristică definitorie a speciei umane, a adus numeroase avantaje evolutive, dar și vulnerabilități. Printre acestea, afecțiunile coloanei vertebrale, precum hernia de disc lombară, au devenit tot mai frecvente.

Dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, explică faptul că între vertebrele lombare există discuri care absorb șocurile și permit mișcarea, însă postura greșită și suprasolicitarea acestora pot duce la complicații serioase.

"De două milioane de ani am adoptat poziția bipedă, ceea ce a dus la câteva boli pe care animalele nu le au. Sunt varicele, herniile inghinale și hernia de disc lombară.

Ideea este că marea majoritate a corpului se sprijină pe vertebrele lombare inferioare, iar între vertebre există discuri vertebrale care încearcă să preia din șoc și ne permit să ne mișcăm", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi și: Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala

Hernia de disc - FOTO: Freepik

Diferența dintre educație fizică și sport

Neglijarea educației fizice și a mișcărilor corecte accelerează procesul de degradare a discurilor intervertebrale, ceea ce, în timp, poate provoca dureri, sciatică și chiar deficite motorii.

"Noi am făcut educație fizică care te învață mișcările simple. Lumea face confuzie între educație fizică și sport. Sportul este complex, le adună pe toate.

În educația fizică înveți să cazi, să sari, să te rostogolești, să faci lumânarea și înveți să te miști corect. Lumea uită și atunci mișcările pe care le facem pot produce suprasarcini la nivelul discului și fie mai devreme sau mai târziu, discul cedează și poate produce compresiuni pe rădăcinile nervoase", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi și: Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale

Cum se manifestă hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară este o afecțiune progresivă, care debutează cu dureri de spate și blocaje lombare. Pe măsură ce discul intervertebral cedează, acesta poate comprima rădăcinile nervoase, provocând sciatică – o afecțiune caracterizată prin dureri, furnicături și amorțeli la nivelul piciorului.

În cazurile severe, compresiunea nervoasă poate duce la deficite motorii, un semnal de alarmă care necesită intervenție medicală de urgență.

"Când cedează discul, durerea și lombagia și blocajul lombar, ulterior apare compresiunea pe rădăcini, sciatica, cu furnicături, parestezii pe picior. Dacă se continuă cu compresiunea pe rădăcina nervoasă poate să apară și deficitul motor ceea ce este un semnal destul de alarmant", a explicat dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel