Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Dr. Doru Negru: Celulele au fost distruse. Are nevoie de tratament neapărat

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diabet Foto: Freepik @plusonevector
Diabet Foto: Freepik @plusonevector

De la autoimunitate la stil de viață, diferențele dintre diabetul de tip 1 și 2 sunt cheia înțelegerii și gestionării eficiente a bolii.

Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 sunt două tipuri de diabet, caracterizate prin incapacitatea organismului de a stoca și utiliza eficient glucoza. Diabetul de tip 1, care apare de obicei la copii și adolescenți, este cauzat de sistemul imunitar care atacă celulele beta pancreatice, împiedicând producerea de insulină.

Este ereditar și afectează 5-10% din persoanele cu diabet. Diabetul de tip 2, pe de altă parte, este mai probabil să apară pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar copiii îl pot dezvolta în continuare. Acesta este cauzat de incapacitatea pancreasului de a produce insulină în mod eficient, iar factorii stilului de viață joacă un rol în dezvoltarea sa.

Ambele tipuri pot duce la complicații precum boli cardiovasculare, boli renale, pierderea vederii, afecțiuni neurologice și afectarea vaselor de sânge și a organelor. CDC estimează că peste 463 de milioane de persoane din întreaga lume pot suferi de diabet, iar aproape 25% dintre acestea nu știu că îl au.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1, cunoscut și ca diabet juvenil sau insulino-dependent, este o boală autoimună care afectează copiii și adulții de orice vârstă. Sistemul imunitar atacă în mod eronat și distruge celulele beta producătoare de insulină din pancreas, ceea ce duce la producerea de către organism a unei cantități mici sau inexistente de insulină pentru reglarea glicemiei și obținerea energiei din alimente.

"Diabetul de tip 1 este un diabet autoimun în care celulele făcătoare de insulină au fost distruse de către auto-anticorpii și nu mai are cine să fabrice insulină și atunci trebuie făcut tratament neapărat", a declarat Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Clinica SANADOR.

Debutul bolii nu este legat de alimentație sau de stilul de viață, iar simptomele sale nu sunt legate de alimentație sau de stilul de viață. Pentru a gestiona nivelul glucozei, persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de injecții zilnice de insulină sau de pompe de insulină, deoarece administrarea insulinei sub formă de pastile ar distruge acidul gastric.

Verificările regulate ale glicemiei și monitorizarea alimentelor sunt esențiale pentru a evita creșterile și scăderile periculoase.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă, afectând 90-95% dintre persoanele diagnosticate. Acesta apare atunci când pancreasul produce insulină, dar celulele nu răspund corespunzător, ceea ce duce la rezistență la insulină.

Acest lucru duce la o cantitate mai mică de glucoză care intră în celule, ceea ce duce la niveluri ridicate în sânge. Pancreasul lucrează din greu pentru a produce mai multă insulină pentru a forța celulele să se deschidă, dar în timp, este posibil să nu mai poată produce insulină.

"Diabetul de tip 2 este cumpătat prin scăderea numărului de celule făcătoare de insulină și prin suprasolicitarea lor în timp și atunci fac tot mai puțină insulină și devine insuficientă, motiv pentru care tratamentul diabetului de tip 2 poate fi făcut și cu medicație orală, nu neapărat cu insulină", a adăugat Dr. Doru Negru.

Pe măsură ce boala progresează și celulele beta încetează să mai producă insulină, sunt necesare injecții cu insulină. Această afecțiune nu este aceeași cu diabetul de tip 1, deoarece cele două afecțiuni au cauze diferite.

Simptome comune

La diabetul de tip 1, simptomele apar brusc și includ sete excesivă, urinare frecventă, pierdere rapidă în greutate, oboseală extremă și vedere încețoșată. Aceste simptome pot apărea în decurs de câteva săptămâni și necesită intervenție medicală imediată.

Când vine vorba de diabetul de tip 2, simptomele apar treptat și pot fi mai subtile, precum sete crescută, urinare frecventă, oboseală, vedere încețoșată, vindecarea lentă a rănilor și infecții frecvente. Deoarece simptomele sunt mai puțin evidente, mulți oameni nu știu că au diabet de tip 2 până când nu apar complicații severe.

Citește și: Alimentele esențiale pentru sănătatea ochilor. Conțin nutrienții care te protejează împotriva degenerescenței maculare

Foto: Freepik @wirestock

Factori de risc

Factorii de risc includ istoricul familial de diabet de tip 1, predispoziții genetice și prezența altor boli autoimune.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ obezitatea, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă, vârsta înaintată, hipertensiunea arterială, istoricul familial de diabet de tip 2.

Tratamentul celor două tipuri de diabet

Pe lângă injecțiile de insulină sau utilizarea pompelor de insulină, managementul diabetului de tip 1 include o monitorizare constantă a glicemiei, o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate. Educația pacientului și sprijinul psihologic sunt esențiale pentru a ajuta pacienții să facă față provocărilor zilnice ale bolii.

Tratamentul diabetului de tip 2 poate include medicamente orale, modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și exerciții fizice regulate, și, în unele cazuri, injecții de insulină pe măsură ce boala progresează. Controlul greutății și menținerea unui stil de viață activ sunt cruciale pentru gestionarea diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor.

Vezi și: Cauzele și simptomele durerii cronice. Cum să gestionăm durerea cronică prin modificări ale stilului de viață

Complicații pe termen lung

Ambele tipuri de diabet pot duce la complicații severe dacă nu sunt gestionate corespunzător:

- Boli cardiovasculare

- Afectarea nervilor (neuropatie)

- Probleme renale (nefropatie)

- Probleme oculare (retinopatie diabetică)

- Afectarea circulației sângelui, ceea ce poate duce la amputări

Prevenție

Nu există măsuri cunoscute de prevenție pentru diabetul de tip 1, deoarece este o boală autoimună. Cercetările continuă să exploreze factorii de risc genetici și de mediu.

Cât despre diabetul de tip 2, acesta poate fi prevenit sau întârziat prin menținerea unui stil de viață sănătos: dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și evitarea fumatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel